USL, deranjez? Unul se joacă de-a “mareşalul” în Baia Mare. Un membru USL cere retragerea sprijinului pentru Cherecheş

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

nj lottery

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Primarul Cherecheş este în campanie electorală. Situaţia lui este ştiută deja. Îi  plac soluţiile dure de “integrare” a romilor. Construieşte garduri de lagăr pentru a “proteja” romii de posibile interferenţe cu străzi aglomerate. Iar acum a mutat o comunitate întreagă într-un fost laborator chimic părăsit (amănunte aici).

Rasismul electoral funcţionează. Cherecheş va fi probabil reales. Gesturile sale de neimaginat sînt susţinute de comunitate. De aia în astfel de cazuri e nevoie de intervenţii în forţă de la centru. Pentru că nu e singurul loc în România unde poţi cîştiga alegeri cu discurs rasist. E impardonabilă tăcerea USL. Victor Ponta trebuie să iasă imediat cu explicaţii, să meargă acolo şi să evalueze rapid situaţia. Conducerea USL ar trebui să se dezică urgent de un astfel de candidat în ciuda costului electoral.

Asta cu atît mai mult cu cît, în urmă cu cîteva zile, liderul USL condamna ferm declaraţiile preşedintelui UNgariei, omagiant al unui fascist maghiar. Dacă vrea să lupte cu extremismul, ar face bine să înceapă cu ăia care au trecut deja la fapte.

Mai mult decît relatarea din EVZ, ar fi de citit un material dintr-un ziar local care îl susține pe Cherecheș și care sintetizează toate stereotipurile clasice: romii care se autoflagelează, nu se integrează și care sînt salvați de primarul care vrea să extirpe “pungile de mizerie”:

Primarul Catalin Chereches este de neoprit in demersul sau de a  reinstaura legea si ordinea in municipiul Baia Mare unde, in ultimii 20  de ani s-au dezvoltat sub privirile neputincioase ale administratiei  publice locale, adevarate pungi de saracie si mizerie.

Argumentele s-au epuizat. Situaţia trebuie lămurită fără ambiguităţi pentru că alegerile au ajuns scuză pentru orice. Iar rasismul a ajuns vehicul electoral la scară mare.

Un membru USL cere retragerea sprijinului pentru Cherecheş

Pe Florin Manole, un tînăr din USL care a intrat acum în cursa electorală pentru un loc de consilier la sectorul 5, l-am cunoscut acum doi ani. Atunci critica deschis alianţele PSD-ului cu extremişti de la România Mare. După noile fapte ale primarului Cherecheş, Manole cere o anchetă urgentă în interiorul partidului:

Este al doilea caz grav de incalcare a drepturilor omului, care il  are ca faptas pe primarul Chereches. Ca membru PSD si candidat USL in  sectorul 5, cred ca cei 3 co-presedinti, Ponta, Antonescu si Constantin,  trebuie sa reactioneze rapid si ferm si sa-i retraga sprijinul  politic chiar astazi. Daca USL nu reactioneaza corect si prompt, nu  poate sa se dovedeasca o alternativa la PDL.
Eu am ales sa intru in politica, dupa 10 ani petrecuti in ong-uri,  tocmai pentru a combate astfel de atitudini si actiuni, si o voi face  acum si oricand, indiferent de pozitia partidului si a USL. Pentru ca  asemenea incalcari ale drepturilor omului sunt in afara democratiei!

De asemenea, cred ca trebuie sa acordam mai multa atentie educarii  propriilor nostrii membrii, pentru ca, in politica romaneasca, rasismul,  homofobia si misoginismul sunt mult prea raspandite.

Victor Ponta, Crin Antonescu, alegerea e simplă. Sau închideţi ochii şi vă savuraţi peste o săptămînă probabila victorie zdrobitoare la Baia Mare. Sau ascultaţi vorbele unui tînăr membru care spune tot ce ar fi normal de spus?

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole