Uite cine refuza sa puna la dispozitie informatii de interes public! ARC ii pune la dispozitie lui MRU lista neagra a institutiilor statului care isi apara afacerile dubioase de ochii contribuabilului

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: Romaniacurata.ro

In ultimul an, ARC a testat in mai multe randuri gradul de transparenta al institutiilor publice din Romania, la nivel central si local. Rezultatul este dezastruos. Mai bine de jumatate din aceste institutii nu dau curs solicitarilor facute in baza Legii 544/2001, nu isi actualizeaza site-urile si interpreteaza intr-o maniera abuziva obligatiile de transparentizare.
O situatie aparte se gaseste la Regia Autonoma – Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, regie care a refuzat sa dea publicitatii achizitiile facute de regie, lista chiriasilor carora le-a expirat contractul de inchiriere si lista nominala a chiriasilor RAAPPS care au inregistrat restante mai mari de 14 saptamani la plata chiriei la data inregistrarii cererii.
ARC a actionat in judecata RA-APPS, avand castig in instanta, insa regia a refuzat in continuare sa ne puna la dispozitie informatiile solicitate.
Pentru a ajuta guvernul Ungureanu să facă proba bunei sale credinţe foarte repede, Romaniacurata.ro a spicuit din Carta Albă a Bunei Guvernări ce poate face Executivul imediat pentru a-şi arăta voinţa politică în domeniul bunei guvernări.
Prima masura propusa este aceea de a inchide imediat toate procesele intentate pentru refuzul guvernului de a pune la dispoziţie informaţii de interes public, conduse în forţă de părţile cele mai corupte ale organismului de stat, Hidroelectrica, RAAPPS, Loteria, etc şi să pună la dispoziţia publicului toate informaţiile cerute, sancţionînd sau destituind pe şefii acestor instituţii. Fiind printre cei care acţionează frecvent statul în judecată ca să îl obligăm să respecte legea punem astazi la dispoziţia Guvernului lista integrală a celor care îşi apără afacerile dubioase de ochii contribuabililor.
Romania curata va prezinta lista neagra a institutiilor publice, agentiilor si companiilor de stat care au mari probleme la capitolul transparenta.
Regia Autonoma – Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat
Registrul Auto Roman
Loteria Nationala
Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor
Agentia Nationala a Medicamentului
Agentia Nationala de Transplant
Agentia Nationala pentru Locuinte
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale
C.N. Imprimeria Nationala
Autoritatea Navala Romana
Inspectoratul de Stat in Constructii
Complexele energetice Craiova, Rovinari si Turceni
TAROM
Compania Nationala “Administratia Porturilor Dunarii Maritime” S.A. Galati
Compania Nationala “Administratia Porturilor Maritime Constanta” S.A.
Compania Nationala “Aeroporturi Bucuresti ” S.A.
Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Fluviale- Giurgiu
Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale Bucuresti
SC TRANSGAZ SA, HIDROELECTRICA, TRANSELECTRICA, ROMGAZ
RA Autoritatea Aeronautica Civila
RA Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati
Institutul National de Cercetare Dezvolatre pentru Protectia Muncii “Alexandru Darabont”
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale
Agentia Domeniilor Statului
Agentia de Plati si Interventie in Agricultura
Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare
Electrica
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole