TEMA: Privilegiaţi şi marginali

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Privilegiaţi şi marginali

Orice societate capitalistă, oricât de redistributivă sau egalitară, presupune o ierarhizare a membrilor săi. Bunăstarea generalizată nu elimină această polarizare, ci doar o atenuează: unii se află la baza piramidei, iar alţii la vârful ei, chiar dacă în unele societăţi distanţa dintre bază şi vârf este mai mică decât în altele. Marginalii şi privilegiaţii rămân o constantă a societăţii capitaliste. 

Ce înseamnă să fii marginal şi ce înţelegem prin privilegiat? Volumul veniturilor este doar un criteriu de divizare. Stabilitatea locului de muncă, accesul la bunuri publice, accesul la informaţie şi anvergura reţelei sociale de suport contribuie semnificativ la incluziunea sau excluderea cuiva dintr-o societate. Dacă acum 200 de ani oricine trăia de pe urma vânzării forţei de muncă aparţinea, de regulă, marginalilor, astăzi avem salariaţi de lux şi manageri cu venituri ce depăşesc adeseori veniturile unor mici proprietari. 

Munca atrage după sine privilegii în societatea modernă – la fel ca şi capitalul sau chiar mai mult decât acesta. Dar nu orice fel de muncă. Deţinerea unui loc de muncă stabil a ajuns un privilegiu în sine, în condiţiile în care drumul cel mai sigur spre precaritate îl reprezintă munca part-time sau munca pe perioadă determinată. Criteriile prin care un individ este catapultat la periferia societăţii şi cele prin care un altuia i se deschid larg toate uşile sunt variabile şi în continuă schimbare, urmând logica transformărilor capitaliste. „Distrugerea creatoare” anihilează adeseori şansele de succes ale unor întregi categorii sociale, iar „creaţia” întârzie decenii la rând sau, pur şi simplu, nu urmează niciodată. Spre exemplu, tinereţea, care în trecut reprezenta un avantaj biologic prin simplul fapt că indica o putere de muncă mai mare, este în prezent corelată cu şomajul ridicat: şomajul în rândul tinerilor fiind cel puţin dublu faţă de cel la nivel naţional. Nici educaţia, fetişul societăţilor moderne, nu mai reprezintă un garant pentru reuşita personală: şomerii cu diplome tind să devină tot mai numeroşi. Privilegiaţii de azi s-ar putea să devină marginalii de mâine fără a fi nevoie de revoluţii violente, ci prin simpla grijă a capitalismului dezlănţuit. Şi invers, marginalii de azi ar putea să ajungă nişte privilegiaţi – nu printr-o inversare a raporturilor sociale, ci pur şi simplu datorită extinderii precarităţii şi redefinirii conceptului de privilegiu. Exploatarea ar putea deveni un lux de exemplu, dacă nu cumva deja acest lucru se întâmplă. Cine ne sunt marginalii şi cine privilegiaţii – cei de azi, dar şi cei de mâine?

Textele temei:

 

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România
Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole