Temă: Viaţa în rate

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

executarisiliteUn moment cheie  în postcomunism a fost renunţarea la băncile de stat, după aventuri nefericite de mare corupţie de tip Bancorex care au avut un final fericit doar pentru cîţiva capitalişti locali. După o reaşezare a pieţei cu multinaţionale bancare bine înfipte în teren românesc, a început epoca de aur 2003-2006 cu o relaxare fără precedent a creditării.

Românii descopereau în sfîrşit consumul. S-au schimbat frigidere şi maşini de spălat de pe vremea lui Ceauşescu, s-au achiziţionat mult mai uşor mobilă nouă, tehnologie, maşini noi. Totul s-a înnoit. Guvernul a patronat complet iresponsabil un val imens de capital străin aterizat mai ales pentru speculaţii imobiliare. Preţurile caselor au explodat. Nu a existat nici o clipă intenţia de a ţine sub control bula imobiliară. În 2007 a început dezastrul. Se lansa în necunoscut o masă de împrumutaţi sufocată sub presiunea comisioanelor şi sub presiunea pieţei muncii.

Textul de întîmpinare pentru această „clasă de mijloc pe datorie” este, de obicei, „acum plătiţi pentru că v-aţi distrat la mijlocul anilor 2000”. Tema nu a ajuns încă de importanţă centrală în mass media româneşti sau în agenda publică politică. Băncile rămîn mari contributori electorali şi au un sprijin puternic dinspre FMI şi BNR. Pînă acum au reuşit să-şi conserve inclusiv comisioane evident abuzive, pretextul fiind acela că le va fi periclitat echilibrul dacă vor ridica puţin presiunea de pe împrumutaţi. În acelaşi timp, împrumutaţii au suferit cea mai dramatică schimbare de statut, s-au trezit din „clasă de mijloc” direct precari.

CriticAtac vă propune, astfel, noua temă “Viaţa în rate”, care să răspundă la întrebările următoare:

Cum arată această masă a împrumutaţilor? Cine sînt acele sute de mii care deja sînt în imposibilitate de plată? Ce reacţie au băncile? Este executarea silită business-ul viitorului? Cum se va rezolva criza împrumuturilor persoanelor fizice cînd deja rău-platnicii au crescut cu peste 25% numai în ultimul an?

Textele temei: 

Interviu cu unul dintre oamenii care au dat în judecată BCR de Vladimir Bortun

Interviu cu unul dintre oamenii care au dat Volksbank în judecată de Vladimir Bortun

Datornicii naiv-perverşi şi băncile de Costi Rogozanu

Lasă pe mama şi pe tatăl tău, lasă contul şi asigurarea ta, şi vino după mine!” de Vasile Ernu

 

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România 
Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole