Speranţa înainte de votare: sper să ne enervăm bine şi să ne apucăm de politică

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Politica bazată exclusiv pe un vot la cîţiva ani nu e democratică. Adevărata politică se face cu control cetăţenesc permanent, cu protest, cu revendicare unor drepturi, cu negociere de pe poziţii cît de cît egale. Cine crede doar în vot va avea ce merită.

Cîteva concluzii înainte de votare:

  • la televizor a predominat politicianul-ficus. Umil, cu trei texte ataşate la butonieră, şi moderatori fără vlagă și fără miză.
  • în presa scrisă şi pe net au predominat campaniile negative. Atacuri la adresa adversarilor
  • facebookul a generat fenomenul de sectă politică – eşti “pretin” cu noi sau “unfriend”
  • pe teren s-au cumpărat voturi în avans, s-au stabilit cu mare acurateţe oameni, zone de influenţă. Door to door rămîne ca de obicei foarte eficient.
  • dar şi  mai eficientă a fost TĂCEREA ălora care au fost în funcţie – nu au dezbătut cu nimeni, s-au dus în medii prietenoase doar ca să pupe şi să fie pupaţi în fund. În rest au tăcut. Cazul Boc de la Cluj e incredibil. La fel şi indolenţa lui Oprescu la Bucureşti care nu a răspuns timp de o lună unor întrebări care frămîntau orice bucureştean: ce dzeu aţi făcut tu şi Videanu de am plătit triplu pe un pod şi pe un stadion? (doar un exemplu)
  • Alegerea dintr-un tur e dezastru la primari. Ar putea să conteze mai mult votul politic la consiliile judeţene şi locale. Dar trendul e clar – depărtarea de cetăţean şi menţinerea unui blat al politicienilor.

Ca o continuare la “fetişizarea votului” de care scria Ciprian Şiulea:

– credeţi că drepturile fundamentale (ale angajatului, ale femeii, ale minorităţilor) s-au obţinut (doar) prin vot?

– ăia în Montreal se bat cu autorităţile de săptămîni împotriva taxelor pe şcolarizare? Credeţi că au de ales la urne?

– credeţi că se poate vota ceea ce au cerut tot anul trecut indignaţii din toată lumea?

– credeți că în ianuarie s-a ieşit în Bucureşti doar pentru nişte sau împotriva unor politicieni?

– credeţi că vom obţine mai multă transparenţă şi că vom dizolva clici de interese prin vot?

Întrebările de acest fel sînt mult mai multe. După depresia pe care vă vor cauza-o localele 2012 poate vom obţine măcar atît (cum scria f bine cineva aici): presiune asupra clasei politice pentru revenirea la măcar vechiul sistem cu unele îmbunătăţiri de alegere a parlamentarilor. Într-un singur tur e pur şi simplu comedie. O comedie pe care ăștia vor s-o repete la toamnă.

Şi, în general, ar trebui să ne pregătim pentru politică şi democraţie continue. Votul e un mizilic pe lîngă ce putem obţine cînd facem presiune egală şi pe teme foarte concrete. Aşadar, fie că votaţi în scîrbă sau nu votaţi deloc, vă urez să fiţi cît mai dezamăgiţi la orele 21.00, duminică, 10 iunie. Poate aşa ne vine tuturor chef de politică adevărată şi reuşim să băgăm puţin frica în ăştia care, altfel, ne vor rînji veşnic de pe afişe. Dacă nu, rămîne cum s-a stabilit: ei și oamenii lor iau banii, opoziţia urlă flămîndă de pe margine, iar carnea de tun dintre fronturi se crede “liberă şi democrată”

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole