Sfârsitul lumii aşa cum o ştiam

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Un text primit de la un cititor (la comentarii). Am decis sa-l publicam la rubrica Insert.

Profesorul Harald Welzer, de la Institutul pentru Ştiinte Umaniste din Essen, a scris, pentru Frankfurter Allgemeine, un mic ghid prin care ni se arată fiecăruia din noi ce putem face pentru a salva lumea. Sfaturile fac parte din lucrarea lui Harald Welzer, scrisă împreună cu Claus Leggewie, „Sfârsitul lumii aşa cum o ştiam“. Începeţi prin a pune întrebări simple; încetaţi să mai credeţi în politicienii europeni; folosiţi spaţiul de manevră de care dispuneţi şi bucuraţi-vă făcând asta.
1. Gândiţi cu propriul cap

2. Daţi in sfârşit crezare sentimentului că totul în jurul dumneavoastră este un teatru de iluzionişti. Cortina simulează stabilitatea, piesa de teatru este însă o farsă: unul după altul se succed oameni graşi strigând “creştere economică”, speculanţi care joacă Domino folosind ţări în loc de piese, fete defilează pe scenă ducând parada unor imagini catastrofice. Publicul este enervat şi mânios, rămâne cu toate astea aşezat până la terminarea spectacolului. Dar când se vor întâmpla toate astea?

3. Lasaţi mai bine la o parte această imagine şi începeţi să puneţi întrebări simple. De exemplu: De ce trebuie să muncim din ce în ce mai mult, dacă tot muncim din ce în ce mai mult? De ce datoriile cresc în continuare, pe măsura ce se şi economiseşte mai mult? De ce dispar toate cele, dacă economia e în creştere?

4. Căutaţi aceste răspunsuri împreună cu prietenii dumneavoastră. De exemplu: pentru ce toţi idioţii muncesc mai mult. Pentru că ceea ce se economiseşte dispare în diverse buzunare. Pentru că multe dintre companiile cotate la bursă formează companii paralele cu sedii în alte ţări.

5. Hotărâţi să nu mai sprijiniţi aceste circumstanţe, în cazul în care aceste răspunsuri vă neliniştesc.

6. Începeti prin a înceta. Încetaţi să mai aveţi încredere în politicienii europeni. Încetaţi să mai aveţi încredere în institutele de cercetare în domenii economice. Şi încetaţi o dată să mai acceptaţi să vi se spună că nu ştiu care decizie a fost singura alternativă. Nu există asa ceva într-o democraţie.

7. Daca aţi ajuns în punctul în care nu mai puteţi tolera orice inepţie, folosiţi-vă spaţiul de manevră. Trăiţi într-o ţară europeană, aţi avut parte de o educaţie bună, vă place viaţa şi vă consideraţi o persoană deosebită. Atunci de ce faceţi în fiecare zi aceleaşi lucruri şi niciodată ceva diferit?

8. Cum aţi putea să va folosiţi spaţiul de manevră? Uitaţi-vă cum fac alţii. Există tot felul de abordări şi proiecte deosebite: asociaţii energetice, cooperative de grădinărit între vecini, consum corect şi ponderat, monezi locale, fundaţii, întreprinderi care refuză să accepte obligativitatea creşterii. Scrieţi cu angajament politic dacă sunteţi jurnalist. Cercetaţi viitorul prin alte metode, dacă sunteti cercetător. Schimbaţi subiectele de discuţie din timpul pauzelor, dacă lucraţi la bandă în întreprinderi de producţie în masă. Faceţi cumpărături altfel, dacă aveţi un restaurant. Întrebaţi de unde vine peştele, când iesiţi să luaţi masa în oraş. Interesaţi-vă de viitorul elevilor dacă sunteţi profesori. Asociaţi-vă cu o grădinită, dacă administraţi un cămin de bătrâni. Gândiţi-vă la focul iadului, dacă sunteţi la conducerea unuia dintre cele 4 mari concerne energetice. Folosiţi tehnologii nepoluante şi nedistructive în cazul în care aveţi o fabrică. Asumaţi-vă un risc, dacă vă consideraţi un intelectual.

9. Încercaţi să vă asociaţi unui loc despre care puteţi spune cu mândrie că „noi facem lucrurile diferit“. Dezvoltaţi o cultură a atenţiei şi a consideraţiei, interesaţi-vă mai mult pentru idei noi decât pentru experienţă, nu trăiţi pe seama altora, sau orice altceva vă mai dă prin minte. Să fii pregătit pentru viitor este să trăieşti la antipodul lui „business as usual“: înseamnă să înveţi constant, să accepţi să faci greşeli pe măsură ce încerci lucruri noi şi să-ţi îndrepţi greşelile.

10. Construiţi laboratoare ale viitorului şi bucuraţi-vă făcând asta. Uitaţi de bla-ul apocaliptic tip ora 12 fără 5 minute al mişcărilor ecologiste sau de propagandă comunităţilor internaţionale, de necesitatea unor soluţii globale. Nimeni nu a stat lângă leaganul dumneavoastră spunând „Tu ai venit printre noi pentru a salva lumea!“ Este absolut suficient dacă începeţi să fiţi mai responsabili în ceea ce priveşte viitorul vieţii, iubirilor şi ţării dumneavoastră. Dar asta imediat.

Anulaţi următorul zbor planificat de-aiurea (oricum nu vroiaţi să mergeţi acolo), nu mai comandaţi noua maşină (o să va facă mai nefericiţi tocmai pentru că speraţi că o să vă facă fericiţi), nu cumpăraţi nimic ieftin (pentru că atunci cineva a fost răsplătit insuficient). Mâncaţi găscă de Crăciun şi împărtăşiţi-le copiilor sau nepoţilor că din acest moment vreţi să vă schimbaţi viaţa. Asta o să va ajute să o şi faceti (căci acum nu mai puteti da înapoi).

Dan C.

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole