Scrisoare publică a redacției Film Menu către Rectorul UNATC Adrian Titieni

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

În urmă cu șase ani, într-un moment în care nu exista nicio revistă de cinema în format tipărit în România, a apărut primul număr al Film Menu. Proiectul a fost inițiat de Sorin Botoșeneanu, decan al Facultății de Film, și a fost sprijinit de UNATC. Încă de la început, revista și-a propus să devină o platformă complementară spațiului academic, care să creeze condițiile necesare formării unei noi generații de critici de film. Fiind finanțată exclusiv din fonduri ale facultății, cu o participare benevolă din partea studenților și a tuturor celor implicați, revista a putut fi structurată după principii necomerciale, propunând o abordare riguroasă a gândirii despre cinema. De asemenea, a beneficiat de o libertate editorială totală la nivel de conținut din partea instituției. Film Menu a fost distribuită gratuit și într-un număr relativ mare de exemplare (3000/ediție) nu doar în interiorul universității, ci într-o mai mare măsură în afara acesteia, fie în cadrul unor festivaluri de film, în librăriile din București și din țară, cât și în alte spații alternative. Totodată, redacția s-a implicat în organizarea unui număr mare de proiecții care au avut loc în ultimii ani în sala de cinema a UNATC, fiind deschise, în regim de gratuitate, și unui public din afara instituției. În acest fel, a fost posibil un schimb activ și continuu de idei între redactorii revistei și grupul din ce în ce mai larg de cinefili coagulat în jurul activității acesteia. În ultimele luni rectorul UNATC Adrian Titieni a făcut numeroase presiuni asupra decanului Facultății de Film, Sorin Botoșeneanu pentru a-l constrânge să demisioneze din funcție, acțiune care a culminat cu suspendarea acestuia, în toamna anului 2014, în baza a două acuzații respinse în repetate rânduri de membrii consiliului Facultății de Film. Una dintre pârghiile folosite de rector în a pune presiune pe decan a fost revista Film Menu. În luna iulie a anului 2014, consiliul de administrație al UNATC – din care fac parte rectorul, cei doi prorectori Laura Baron și Nicolae Mandea, cei doi decani Sorin Botoșeneanu (Film) și Paul Chiribuță (Teatru), președintele Senatului, Laurențiu Damian, și directorul general administrativ, Emil Banea – a hotărât, în absența decanului Facultății de Film, înjumătățirea bugetului și a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări. De la acel moment a mai apărut un număr al revistei, în luna noiembrie a anului 2014, într-un tiraj nemodificat. Însă ni s-a spus că decizia urmează să fie pusă în aplicare începând cu anul 2015. Menționăm că până în momentul de față contractul cu tipografia nu a fost reînnoit, ceea ce face imposibilă lansarea vreunei noi ediții a revistei. În consecință, din luna noiembrie a anului trecut nu am mai lansat niciun număr nou al revistei și nici nu știm care va fi statutul acesteia în viitor.

În ultimele două luni am făcut repetate demersuri în scris către rectorul UNATC, Adrian Titieni, pentru a lămuri situația revistei. În urma unei ședințe de consiliu profesoral al Facultății de Film care a avut loc în ianuarie 2015 și în cadrul căreia rectorul a făcut mai multe aluzii privind activitățile Film Menu și ale redactorului coordonator Andrei Rus, am depus o adresă în numele redacției solicitând în scris clarificări referitoare la poziția oficială a rectorului vizavi de statutul revistei. Nu am primit niciun răspuns oficial, în scris, la această cerere, în schimb, la câteva zile după ședința de consiliu amintită mai sus, redactorul coordonator al Film Menu a fost depunctat de către rector pe fișa de evaluare profesională anuală a cadrelor didactice. Andrei Rus a solicitat în scris explicații rectorului, singurul răspuns al acestuia fiind să modifice punctajele acordate inițial, mărindu-le. La scurt timp, ne-au fost transmise deciziile luate în cadrul unei alte ședințe a consiliului de administrație, prin care se hotărau următoarele: desființarea firmei Atelier de Film (un alt proiect inițiat de Sorin Botoșeneanu), sancționarea printr-un avertisment public a redactorului coordonator și un număr de măsuri care urmează să îngrădească libertatea editorială a revistei. Până în momentul de față niciun document oficial cu privire la aceste decizii nu a fost transmis către Facultatea de Film sau către redacția Film Menu, iar asupra deciziei de desființare a firmei Atelier de Film se pare că s-a revenit, deși situația acesteia rămâne incertă. Mai mult decât atât, deoarece nu ni s-a răspuns în termen de 30 de zile la prima hârtie prin care ceream explicații rectorului, am solicitat o audiență cu acesta și cu membrii consiliului de administrație, din dorința de a lămuri toate aceste probleme și de a înțelege motivele care stau la baza deciziilor din ultimele luni cu privire la statutul și activitatea revistei. Am aflat că audiența a fost refuzată, dar, din nou, nu prin intermediul unui răspuns scris. În lipsa unui dialog din care să înțelegem motivațiile ce stau la baza acestor acțiuni ale rectorului, nu putem decât să tragem următoarele concluzii:

că toate sancțiunile împotriva Film Menu reprezintă încercări de intimidare și, indirect, atacuri la adresa decanului suspendat Sorin Botoșeneanu. Dat fiind refuzul repetat al rectorului și, ulterior, al consiliului de administrație de a comunica direct cu noi, considerăm că am epuizat căile de dialog direct cu conducerea universității. Dincolo de lipsa de comunicare și de transparență care au cauzat impasul actual, noi ne dorim să continuăm toate activitățile ce au contribuit la creșterea vizibilității UNATC-ului pe harta spațiilor culturale din București. În ultimii șase ani am lansat 24 de numere ale revistei Film Menu, ceea ce echivalează cu distribuirea a peste 70 de mii de exemplare. Am organizat proiecții de film, în cadrul Cineclubului Film Menu și a evenimentelor „Să Film!”, la care au participat peste 20 de mii de spectatori. Toate aceste evenimente au implicat atât proiecții, cât și discuții ulterioare moderate de redactorii revistei – în cazul Cineclubului – sau cu participarea a peste 30 de echipe de realizatori din România – în cazul „S[ Film!”. Iar recent am colaborat la demararea unui proiect de traducere și publicare a unei colecții de cărți esențiale despre cinema, alături de Atelier de Film. Credem că e extrem de important ca și generațiile următoare de studenți ai Facultății de Film să se bucure de libertatea și de spațiul de dezvoltare alternativ pe care îl reprezintă Film Menu. Dorim ca universitatea să rămână un spațiu deschis oamenilor din afara instituției. Și vrem să aflăm de ce, în ciuda realizărilor noastre, pentru rectorul Adrian Titieni și pentru majoritatea membrilor consiliului de administrație toate acestea par să nu fie importante. În aceste condiții, cerem public să fie clarificat în mod oficial statutul revistei în cadrul UNATC și cerem anularea deciziei de suspendare și repunerea în funcție a decanului Sorin Botoșeneanu. Redacția Film Menu Luni, 16 martie 2015

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole