Represiuni în Oakland şi manifestări non-violente în Budapesta

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

(O.T.)

În timp ce forţele armate ale poliţiei rupeau (la propriu) mîinile şi picioarele demonstranţilor în Oakland, la Budapesta se pun bazele unei mişcări populare alternative.

În Oakland, unde poliţia a atacat manifestanţii cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi arme sonice, situaţia a atins cote dramatice. Manifestanţii s-au remobilizat însă şi cîteva mii de oameni s-au readunat aseară într-un consiliu popular ad-hoc.

Poliţia lansează proiectile cu gaze lacrimogene în mulţime:

http://www.ktvu.com/video/29587140/index.html

http://gawker.com/5853372

 Manifestant rănit de un glonţ de cauciuc:

http://twitpic.com/75wrpb

În alte ştiri pe care nu le auziţi în mediile centrale, la Budapesta în jur de 100.000 oameni au demonstrat paşnic duminică 23 Octombrie, de ziua aniversării Revoluţiei Ungare din 1956, în ciuda vremii nefavorabile, cerînd schimbarea sistemului. Manifestaţia a fost organizată de iniţiativa “Un Milion pentru Libertatea Presei în Ungaria”, sub sloganul “Nu îmi place sistemul!” (vezi mai jos clipul). Demonstraţia a reunit mai multe mişcări din sfera civilă, ca reacţie comună împotriva măsurilor de austeritate, a distrugerii drepturilor lucrătorilor, abuzurilor contra populaţiei roma şi a celor fără adăpost, atacului împotriva instituţiilor culturale ale ţării, eroziunii democraţiei, atacului împotriva drepturilor Curţii Constituţionale, contra conducerii prin dreptul forţei a actualei alianţe. Organizatorii au distribuit în timpul protestului 50.000 de cărţi de presă, în ideea că toţi demonstranţii trebuie să fie jurnalişti, pentru a împiedica falsificarea şi minimizarea evenimentului în presa centrală. Demonstraţia a avut un puternic caracter anti-Fidesz, dar a dat glas frustrărilor referitoare la întregul sistem politic al Ungariei. Populară a fost şi ideea de a alege un “Preşedinte alternativ”, pînă la protestele planificate pentru 15  Martie 2012.

Video din timpul demonstraţiei:

http://vimeo.com/31005665

http://index.hu/video/2011/10/24/karsay_dorottya/

 

Fotografii: http://galeria.index.hu/belfold/2011/10/23/egymillioan_a_sajtoszabadsagert/

http://galeria.index.hu/belfold/2011/10/23/csokolozok_rapperek_es_echelontanu_az_orbankormany_ellen/

 

Urmăriţi cu subtitre clipul popular Nem tetszik a rendszer:

http://www.youtube.com/watch?v=GSP81Che1X0

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole