Raed Arafat a demisionat. Explicaţiile sale

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sirsa: cursdeguvernare.ro

Doctorul Raed Arafat şi-a dat marţi demisia din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii – pe fondul controverselor pe proiectul noii Legi a Sănătăţii şi după o ciocnire verbală care a avut loc luni seară, cu preşedintele Traian Băsescu, la postul de televiziune Realitatea.

Într-o conferinţă de presă, organizată marţi, Arafat a explicat de ce nu-şi poate continua activitatea în minister şi care sunt motivele pentru care punctul său de vedere nu coincide cu cel al ministerului sau cu cel al comisiei prezidenţiale care a elaborat proiectul noii Legi a Sănătăţii. El a inistat pe faptul că problemele pe care le-a ridicat se referă doar la viitorul medicinei de Urgenţă din românia, acolo unde el, ca fonsdator şi dezvoltator al SMURD, are competenţă. Conceptul său de bază, care va fi subminat de prevederile noii Legi, este că medicina de urgenţă trebuie să rămână un serviciu public, care să nu fie împins în concurenţa comercială care va începe pe piaţa serviciilor de sănătate.

Din declaraţiile lui Raed Arafat:

 • . Modificările din medicina de urgenţă trebuiau făcute în cunoaşterea impactului schimbărilor care vor urma şi după dezbateri amănunţite. Aceste dezbateri nu au avut loc şi nu se fac, aşa cum s-a încercat, prin discuţii la telefon.
 • . Legea nouă va avea un impact negativ asupra medicinei de urgenţă pentru că dispare controlul.
 • . România are o legislaţie a medicinei de urgenţă pe care Banca Mondială a lăudat-o şi a dat-o ca exemplu în alte state cu sisteme mai dezvoltate.
 • . Legislaţia secundară va dispărea odată cu apariţia noii legi a Săătăţii. Cei care propun noua legislaţie pe Urgenţă nu cunosc conceptul medicinei de urgenţă.
 • . Timp de 3 luni am tras un semnal de alarmă că tocmai distrugem ceea ce am făcut bun.Nu e vorba de Smurd, ci de chiar sistemul de urgenţă din România
 • . Acum avem un sistem de urgenţă integrat, în care toate sunt interdependente şi funcţionează pe complementaritate. Noua lege distruge tocmai caracterul integrat al sistemului de urgenţă.
 • . Rezultatele la care va duce noua lege se vor vedea peste 2,3,4 ani – când nu se va mai putea corecta nimic.
 • . Am obligaţia, în baza experienţei, să avertizez public asupra acestor riscuri.
 • . Am avut discuţii cu comisia Vlădescu pe noua lege, pe serviciul de urgenţă. Am aflat, astfel, că avem un sistem neevoluat şi ineficient. În condiţiile în care două audituri din Franţa ne-au lăudat.
 • . Mai târziu, s-a solicitat la Ministerul snătăţii ca doctorul Arafat să nu mai participe la şedinţele unde se discută despre noua lege.
 • . Cei din comisia prezidenţială nu au vrut să ia în considerare propunerile pe medicina de urgenţă.
 • . Niciunul din cei care au scris proiectul nu are nici cea mai mică experienţă pe medicina de urgenţă, nu cunoaşte consecinţele care vor apărea în sistem.
 • . A venit un telefon la preşedintele Băsescu, cum că doctorul Arafat e împotriva reformei în Sănătate. Am primit un telefon unde mi s-a promis o întâlnire după definitivarea proiectului, să discută, să explic. ntâlnirea nu a mai avut loc.

Premierul Emil Boc a semnat marţi demisia lui Raed Arafat. Propunerea cea mai probabilă pentru înlocuire va fi doctorul Tudor Ciuhodaru (deputat UNPR, fost PC), care a avut deja discuţii cu preşedintele Băsescu şi cu ministru Sănătăţii, Ladislau Rittli.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole