Putin în miez de noapte ne aduce aminte de Reagan

Vasile Ernuhttp://www.ernu.ro
Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, 2007, 2010) care a fost tradus în mai multe limbi. În 2009 publică la ed. Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului. În 2010 publică (Editura Polirom) împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi.În 2013 publică (Editura Cartier) volumul Sînt un om de stînga. Alături de C. Rogozanu, C. Şiulea şi O. Ţichindeleanu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului, ed. Cartier 2008. În ultimii ani a ţinut rubrici în România Liberă, HotNews, Adevărul, Timpul, Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

vasile-ernu1Putin a dat o declaraţie în miez de noapte (1.30, ora Moscovei). ??? De ce la ora asta? Pentru cine? Ideea: o să colaborăm, o să fim parteneri de încredere, nu aruncaţi vina pe noi etc. Nimic explicaţii, nimic tehnic. Practic, se merge pe acelaşi scenariu: nu răscolim rahatul, pentru că ne murdărim cu toţii şi se termină prost pentru toată lumea (adică marile puteri). Să vedem cum vor reacţiona ceilalți implicați în poveste: SUA & UE.

Dacă ne uităm la istoria recentă a acestui tip de catastrofe, ce vedem? Cum s-a rezolvat “accidentul” din ’83, cel cu doborîrea avionului sud-coreean KAL 007 de către URSS, dar cu Airbusul A300 din 1988, dat jos de SUA, dar cu Tupolev-154 din 2001, doborît de Ucraina? A răspuns cineva? Nimeni. Bun: URSS era stat totalitar, Ucraina – stat postcomunist neserios. Ştim povestea. Dar cum au acţionat SUA, campiona democraţiei liberale? Vă mai amintiţi? Guvernul Reagan a constatat moartea a 290 de pasageri aflaţi la bord (66 erau copii), a spus că este o eroare: militarii au crezut că sînt atacaţi. A dat sume compensatorii familiilor, iar vinovaţii au fost decoraţi. Care a fost ultimul cuvînt al guvernului SUA? Citez: “I will never apologize for the United States of America, ever. I don’t care what the facts are.” – Vice President George H. W. Bush, Newsweek, August 15, 1988.

Aşa fac marile puteri: cinic, fără scrupule, pînă la capăt. Aşa gîndesc Imperiile sau fostele Imperii. Rusia însă, spre deosebire de SUA, are astăzi o marjă de manevră mult mai mică, o economie mult-mult mai slabă şi un context internaţional defavorabil. De aceea, Putin e nevoit să fie mai subtil în cinismul său. Chiar dacă bumerangul pare a se întoarce înapoi şi ameninţă să-l lovească dur, ceva îmi spune că liderii lumii (SUA, Germania, Anglia şi Rusia) vor cădea la o înţelegere, aşa cum au făcut-o de atîtea ori, pentru că interesul economic este mult peste orice declaraţii şi discuţii despre “valorile” de pe ambalajul politic. Probabil îi vor scoate “ţapi ispăşitori” pe cîţiva lideri separatişti, care de ceva vreme îl deranjează şi pe Putin, iar gunoiul comun îl vor arunca sub preş. Cu Ucraina, care e total în derivă, nimeni nu ştie ce se va întîmpla şi cine va semna nota de plată. Iar victimile teribilei tragedii vor fi, ca de obicei, sacrificate pentru “idealuri înalte”. Sper să greşesc.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole