Ponta merge în SUA să îi liniştească pe americani după cutremurele de la Galați şi din Vrancea

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnişoru pe VoxPublica

Când în Anglia au început cutremure după începerea exploatării gazelor de şist, activitatea a fost suspendată iar firma a recunoscut că exploatările provocaseră cutremurele (sursa). În ultimii ani s-au înregistrat cutremure în preajma exploatărilor de gaze de şist în Anglia, Olanda, Spania şi în Texas, Oklahoma, sau Ohio.

Armata SUA  şi Institutul Geologic American (US Geological Survey) au confirmat că injectarea apei din procesul de fracturare la mare adâncime provoacă cutremure (sursa).

Revista Science a publicat studii care arată legăturile dintre cutremure şi gazele de şist: Injecția apei la mare adâncime în procesul de fracturare este strâns legată de activitatea seismică în apropiere  –  milioanele de litri de apă injectați la adâncime pun presiune asupra faliilor (sursa).

Compania Chevron a amplasat deja prima sondă de explorare la nici un kilometru de două sate din județul Vaslui. La 70 de kilometri de Galați, în Republica Moldova, compania Canyon Oil and Gas (cumpărată recent de compania irlandeză Aminex PLC) explorează gaze de şist în perimetrul Viktorovka de lângă Cahul, în asociere cu firma moldovenească Valiexchimp S.R.L. (sursa) Compania Petrom a anunțat recent că s-ar putea implica în explorarea gazelor de şist în România deşi OMV a renunțat recent la explorarea gazelor de şist în Austria când autoritățile au impus reguli suplimentare de mediu. (sursa)

Activitățile de explorare şi exploatare a gazelor de şist din România şi Republica Moldova vor provoca în viitor cutremure în regiunea cu cea mai bogată activitate seismică din România.

Cum vor răspunde autoritățile române în fața riscului iminent al cutremurelor?

Vicepremierul Dragnea susține că “N-am văzut demonstraţii în America, n-am văzut cutremure în America, n-am văzut alunecări de teren, referindu-se la riscurile exploatărilor gazelor de şist. Premierul Ponta, consiliat de generalul american în rezervă Wesley Clark, acum consultant în energie, susține în asemenea măsură exploatările de gaze de şist şi compania Chevron încât nu se va lăsa speriat de câteva cutremure. Preşedintele Băsescu ar putea să invoce faptul că exploatările de gaze de şist sunt un risc pentru siguranța națională, dar preferă argumentul perfid al independenței energetice.

Riscul unui cutremur cu o magnitudine mare provocat de exploatările de gaze de şist nu este de neglijat: până în 2009, statul Oklahoma avea în jur de 50 de cutremure pe an, dar în 2010 au fost 1,047 de cutremure, după instalarea rezervoarelor de adâncime pentru apa reziduală din procesul de fracturare.  Magnitudinea cutremurelor cauzate de exploatarea gazelor de şist este în creştere în SUA (sursa), pe măsură ce se construiesc mai multe rezervoare la mare adâncime.

Pe 5 noiembrie 2011 Oklahoma a fost lovită de un cutremur de magnitudinea celui înregistrat ieri în România, 5.6- pentru statul Oklahoma era cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată.

Premierul Ponta se pregăteşte de o vizită în SUA luna aceasta. Înainte de a se întâlni cu preşedintele companiei Chevron şi a primi laude pentru retragerea moratoriului asupra exploatării gazelor de şist, Victor Ponta trebuie să pregătească un răspuns pentru români: este dispus să rişte cutremure dese în Moldova şi în Dobrogea şi un cutremur catastrofal în Bucureşti pentru a păstra sprijinul american şi pentru profitul unor companii ?

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole