Mişcarea Podemos prezintă într-un minut soluţia pentru ieşirea din criză

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Mişcarea Podemos prezintă într-un minut soluţia pentru ieşirea din criză:

“A spus-o Perry Anderson: Europa de astăzi e cea care i-ar fi plăcut lui Hayek: cel mai bun exemplu al totalitarismului pieței. Iar asta mai ales pentru statele din sudul Europei.

Ce ar trebui, atunci, să facă o forță politică democratică care ar câștiga alegerile într-o țară din sudul Europei? Nu e nici urmă de îndoială: ar trebui să preia controlul asupra politicii monetare, ieșind din zona Euro și devalorizându-și imediat moneda, pentru a favoriza exporturile. Ar mai trebui, de asemenea, să suspende imediat plata datoriilor de stat și să naționalizeze sistemul bancar, pentru a garanta astfel investițiile si creditul pentru familii și pentru întreprinderile mici și mijlocii. Ar trebui să instituie sisteme de control pentru a evita deplasarea capitalurilor și pentru a crea condiții de muncă ce să respecte demnitatea salariaților. Să lărgească sectorul public, mai ales în sferele-cheie ale economiei ca energia, transportul, serviciile publice și toate celelalte sectoare strategice. Ar mai trebui, în plus, să inițieze un proces de reindustrializare prin investiții publice, mizând pe forme de tehnologie verde și pe înalte tehnologii. Ar trebui să îndeplinească o reformă fiscală redistributivă, care să pună capăt în sfârșit fraudelor săvârșite de deținătorii marilor averi. Toate astea și multe altele. Încercând, desigur, să nu se lase îndepărtată de la putere printr-o lovitură de stat.

Și acum a doua întrebare: să fie oare acestea posibile într-un singur stat din sudul Europei? Nici vorbă. Așa că, europeni din sud, uniți-vă!”

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole