Performanța partidelor noi la alegerile locale

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

O analiză a performanței partidelor politice noi la alegerile locale. De meditat!

Partide noi: 4 primari, 4 consilieri județeni, 576 de consilieri locali

La alegerile locale recent încheiate au participat 32 de partide noi, înființate în ultimul an, după modificarea legii: partidele „cu trei membri fondatori”. Numărând mandatele obținute, rezultatul este mai degrabă modest: 4 primari, 4 consilieri județeni, 576 de consilieri locali. Privind mai îndeaproape, observăm și că cele mai buni rezultate, cu excepția USB, sunt ale formațiunilor înființate de politicieni cu experiență, deci nu chiar noi. Timpul scurt de la înființare până la alegeri și lipsa resurselor pentru campanie sunt printre cauzele acestor rezultate. Se adaugă și prevederile defavorabile ale legii electorale: alegerea primarilor prin vot majoritar într-un singur tur și pragul electoral ridicat. Dar înainte de a discuta cauzele, să privim rezultatele detaliate ale partidelor noi.

Tabelul 1 prezintă într-o formă sintetică rezultatele obținute de partidele noi: numărul total de candidați (pentru toate tipurile de alegeri); numărul total de circumscripții în care au candidat; numărul de voturi primite, pe tip de alegeri; și numărul de mandate obținute.  Partidele sunt ordonate după numărul de voturi primite pentru Consiliul Local.

Continuarea aici

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole