One World Romania: 16 – 21 Martie 2011

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

One World Romania: 16 – 21 Martie 2011

FESTIVAL DE FILM DOCUMENTAR DEDICAT DREPTURILOR OMULUI, EDITIA A 4-A, BUCURESTI 2011  

Program complet 

 • 17 Martie

Noul Cinematograf al Regizorului Roman

19:00 Schimbare pentru Bogota / 58′

 • Cinema Union

18:00 Nostalgia luminii / 90′

18:00 Sari-uri roz / 95′

16:30 Agnus Dei / 84′

Noul Cinematograf al Regizorului Roman

19:00 Soldatul Birman / 70′

 • Cinema Union

16:00 Mica mireasa / 14′

16:00 Redescoperindu-l pe Pape / 26′

14:30 Un film neterminat / 88′

Noul Cinematograf al Regizorului Roman

19:00 William Kunstler – Tulburand universul / 90′

 • Cinema Union

16:00 El sicario – Camera 164 / 81′

16:00 Sari-uri roz / 95′

14:30 Juramantul / 96′

Noul Cinematograf al Regizorului Roman

19:00 Despre romi dincolo de stereotipuri / 20′

14:00 Romanes / 16′

14:00 War Don Don / 83′

14:30 El sicario – Camera 164 / 81′

Noul Cinematograf al Regizorului Roman

18:00 Centrul pentru spalat filme / 94′

18:00 Perestroika mea / 87′

18:00 Dependenti de fapte bune / 18′

16:30 Mica mireasa / 14′

 Participanti

 • Marianna Kaat

A absolvit Academia Nationala de Arta Teatrala din St Petersburg, si a lucrat pana in 1991 ca editor de scenarii si regizor in cadrul studioului Eesti Telefilm. A fost manager de achizitii al Televiziunii Nationale Estoniene timp de cinci ani, iar in 1998 si-a infiintat propria companie de productie – Baltic Film Production. De atunci, produce si regizeaza filme documentare si seriale pentru numeroase televiziuni, printre care NPS (Olanda), YLE Teema (Finlanda), MDR/ ARD (Germania) si LTV (Letonia).
Filmul ”Pit no.8” va fi proiectat la One World Romania si pentru elevii de liceu in cadrul unui eveniment organizat impreuna cu Cluburile de film One World.

 • Stephen Marshall

Autor si regizor, Stephen Marshall este co-fondator al site-ului underground de stiri Guerilla News Network (GNN). A regizat peste 15 stiri pentru acest site,  videoclipuri controversate pentru Beastie Boys, Eminem si 50 Cent, si a scris doua carti – True Lies (2004) si Wolves in Sheep’s Clothing (2007). Primul sau film documentar de lung metraj, BattleGround: 21 Days on the Empire’s Edge a castigat premiul Hugo de argint pentru cel mai bun documentar la Festivalul International de Film de la Chicago in 2004.

Cel mai recent documentar al sau, “Holy Wars“, a fost selectat in competitiile unora dintre cele mai prestigioase fstivaluri din lume, printre care AFI/Discovery Silverdocs si Festivalul International de Film Documentar din Amsterdam.

 • Maya Zinshtein

Maya Zinshtein este o producatoare de filme documentare din Israel. Dintre filmele produse de ea: “Thieves by Law” (2010, coproductie: Channel 2, Israel, ARTE/ZDF Germany, Multicanal – Odisea, Spania), Just Like Home (2009), The Successor (2008, Channel 1, Israel)

 • Allard Detiger

Allard Detiger este un realizator de film documentar olandez care a terminat Universitatea de Arte din Utrecht in 2003. A regizat mai multe documentare, multe dintre ele situate in Rusia. “Ne place Putin” (2003), un film despre popularitate lui Vladimir Putin si despre modul in care oamenii il vad ca pe un star. “Kresty, speranta moare ultima”, un documentar despre departamentul de psihiatrie al celebrei inchisorii Kresty din Sankt Petersburg. “Cealalta Rusie a lui Kasparov” (2009). Multiplul campion mondial de sah, Garry Kasparov, schimba jocul de sah pe jocul politic. Acest film este un portret unic al lui Kasparov, un om cu ambitii, vise si idealuri.

In cel mai recent film al sau, “The New Saint“,  sunt prezentate  teme precum idolatrizarea eroilor, religia si nationalismul.

 • Kristof Bilsen

Dupa absolvirea facultatii de film in Bruxelles, Kristof a lucrat ca operator de imagine, editor si regizor de teatru si dans contemporan, si a co-regizat mai multe spectacole de dans si piese de teatru pentru tineri.

Primul sau documentar, “Trei femei”, este un film despre detinutele din inchisoarea din Ghent (Belgia) si a fost nominalizat pentru Premiul Henri Storck in 2005. 

Filmul “The Perfect Belgian” va avea premiera la festivalul One World Romania.

 • Matthew Torne

Producator experimentat, specializat in cercetare, dezvoltare si productia de film documentar. A studiat film si istorie la Universitatea Kent, si apoi productie de  film al Academia de Film din Hong Kong, avand o experienta de cinci ani de in editare si productie de film.

Cel mai recent proiect al sau este filmul “Enemies of the people“, unde a lucrat ca producator asociat alaturi de Rob Lemkin. Matthew s-a dedicat productiei de filme care se bazeaza pe analizarea riguroasa a subiectelor atinse, combinata cu o prezentare dinamica, pentru a aduce pe ecran povesti cat mai puternice.

 • Srdjan Knezevic

A absolvit Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad, obtinand apoi un masterat la Facultatea de Filosofie si un doctorat în Film la aceeasi universitate.

Este autor a peste 50 de lucrari in domeniul cinematografic si membru al Academiei de Film din Belgrad si Academia de stiinte (Departamentul de Film), in Muntenegru. Primul lui documentar de lung metraj a fost “Bridging Minds” (2006), iar cel mai recent film al sau, “Centrul pentru spalat filme“, a avut premiera la Festivalul International de Film din Bratislava în 2010.

 • Erik Gandini

Regizor si producator cu recunoastere internationala, Erik Gandini s-a nascut si a crescut in Italia, mutandu-se in Suedia la varsta de 19 ani. Filmul sau de debut, Raja Sarajevo, filmat in 1994 in Sarajevo, a castigat recunoasterea internationala. In 2000, el a co-fondat impreuna cu Kristina Åberg si Tarik Saleh compania Atmo.

Din 1994, Erik a produs si regizat o serie de documentare, cel mai recent dintre ele fiind “Videocracy“.

 • Andreas M. Dalsgaard

Detine o diploma in Antropologie de la Universitatea Aarhus din Danemarca si Universitatea Paris VII Denis Diderot. La ambele universitati principalul sau interes a fost Afganistan, bazandu-se pe mai multe calatorii in aceasta tara incepand din 2003. Din 2001 el a lucrat la in cadrul Xanadu Productions si Film Haslund, regizand filme pentru televiziune daneza din Paris, Danemarca, Afganistan, America si China.

A regizat filmul “Bogota Change” ca parte a proiectului “Cities on Speed” al companiei de productie daneze Upfront Films.

 • Jorge Leon

A absolvit Institutul National Superior de Arta Teatrala din Bruxelles  si a lucrat ca fotograf si regizor de film. Ca fotograf, a lucrat pentru artisti belgieni si straini si companii (Olga de Soto, Wim Vandekeybus si Meg Stuart / Damaged Goods). Fotografiile lui Jorge Leon au fost expuse in diverse locatii din Belgia si din strain?tate si au fost publicate in ziare, cum ar fi The Times ?i Liberation. In 1999, la Kunstenfestivaldesarts, Léon a creat instalatia Unfinished Stories. In ultimii ani, a fost activ în primul rând ca regizor, cel mai recent film al sau fiind “Vous Etes Servis“.

 • Maria Royo

Regizoarea filmului Rediscovering Pape, este o fosta bursiera Fulbright care a regizat mai multe documentare de scurt-metraj pana acum. A obtinut un master in productie de arta media de la City College din New York, dupa completarea licentei în Comunicare Media la Universitatea din Sevilla, Spania. Experienta vasta a Mariei provine din faptul ca a lucrat ca regizor/scenarist la mai multe filme documentare de scurt-metraj. Are de asemenea, experienta ca designer de productie, lucrand la mai multe filme scurte, dintre care unele au obtinut premii si nominalizari la festivaluri de film spaniol, cum ar fi: Sitges, premiul RTVA, Festivalul Jaja.

 • Lutz Heineking Jr

Regizorul filmului ce va deschide festivalul One World Romania in 2011. Din 2003 este regizor si producator de filme de scurt metraj, reclame, videoclipuri, iar in 2009 a absolvit Academia de Arta Media din Koln.

A fost nominalizat în  2003 la Premiul pentru documentar Tratamentul Telepool / BR, a primit men?iunea speciala a juriului in cadrul Cinema Jove din 2009 pentru scurtmetrajul “Donation Addiction”, iar in 2010 a primit  Premiul King Pilsner.

 • Marc Isaacs

Marc Isaacs a inceput sa lucreze la filme documentare ca asistent de productie in 1995. Dupa ce a castigat experienta la canale precum Channel 4 si BBC, el l-a asistat pe Pavel Pawlikowski la filmele Twockers ?i Last Resort.

Dupa terminarea filmului Lift, în 2001, Marc a regizat Lifters, doua documentare  pentru BBC despre sub-cultura furtului din magazine, ambele fiind nominalizate pentru premiul BAFTA Craft in Marea Britanie. 

Men of the City” este cel mai recent documentar al sau, si a fost filmat de-a lungul a doi ani in City of London, o zona de mai putin de doi kilometri patrati din centrul orasului Londra.

 • Gaetano Di Vaio

Si-a inceput cariera de producator infiintand in 2004 asociatia culturala “Figli del Bronx”, care a devenit in anii urmatori companie de productie. In 2006, a produs filmul Beneath the Same Moon de Carlo luglio, prezentat la Festivalul de Film de la Locarno. In 2007, el a participat in calitate de manager de locatie in zona Scampia pentru filmul Gomorrah al lui Matteo Garrone, iar in 2007, a coprodus filmul “Napoli, Napoli, Napoli” regizat de Abel Ferrara, care a fost prezentat in selectia oficiala Mostra 66 di Arte Cinematografica di Venezia.

In 2010, Gaetano Di Vaio a produs si regizat primul sau documentar, Il Loro Natale (Craciunul lor), care a fost prezentat la editia numarul 67 a Mostra di Arte Cinematografica di Venezia in sectiunea Controcampo Italiano.

 • Emily Kunstler

Activista si realizatoare de film documentar. A produs, regizat si a editat o serie de documentare scurte, inclusiv Tulia, Texas: Scene din razboiul impotriva drogurilor (2003), care a castigat premiul pentru cel mai bun film documentar de scurt metraj la Festivalul de Film de la Woodstock.

In 1999, Emilly Kunstler si sora ei Sarah Kunstler au fondat Off Center Media, o companie de productie de filme documentare. Off Centre expune prin intermediul mass-media nedreptatile din sistemul de judiciar. Au regizat si produs prin intermediul companiei lor documentarul William Kunstler – Tulburand Universul, care a avut premiera in 2009 la Festivalul de Film Sundance.

Emily Kunstler a lucrat  de asemenea ca producator video pentru Democracy Now!, un canal de stiri independent.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole