Ofertă specială dublă McDonalds şi KFC

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnişoru pe VoxPublica

Pentru a-şi finanța sistemul de sănătate, Ungaria a introdus din septembrie 2011 o taxă pe mâncare nesănătoasă (snacksuri, băuturi energizante, carbogazoase). Această taxă aduce la buget 100 de milioane de dolari, adică aproape 378 milioane lei anual, cât se estimează că vor încasa spitalele din România din coplata pe care guvernul Ponta vrea să o introducă.

Ideea coplății la doctor este o invenție americană pentru a reduce consumul de servicii medicale şi a spori profitul companiilor de asigurări. Oamenii poate nu vor ezita să folosească un serviciu medical dacă nu trebuie să scoată bani din buzunar , însă fiecare leu sau dolar în plus îi va face să se gândească de două ori dacă să meargă la doctor.

Mecanismul coplății funcționează pentru că e bazat pe slăbiciunea umană: deşi oamenii plătesc contribuții de asigurări sau prime de asigurare, acea cheltuială din portofel îi face să amâne vizita la doctor.

Aceasta este marea contribuție a Băncii Mondiale şi a FMI la reformarea sistemului de sănătate din România: închideți spitalele săracilor, puneți o taxă să se gândească de două ori înainte de a merge la doctor.

Eram într-o benzinărie dintr-un orăşel american când o persoană obeză care abia se mişca a intrat şi a luat o sticlă de suc verde carbogazos. Când să plătească, casierița i-a spus că e o ofertă specială, două la doi dolari 50 de cenți. Foarte fericit, omul a mai cumparat una.

Trăim într-o societate în care suntem asaltați de oferte duble care speculează slabiciunea umană. Mii de oameni muncesc să te atragă să consumi mai mult decât poate ai nevoie, fie că vorbim de țigări, fast food sau alcool. Însă până acum nu trăiam într-o societate care te descuraja să mergi la doctor.

Deşi lătrăii de dreapta susțin cu statistici false că societatea de mămicuțe şi bebeluşi consumă prea multe servicii medicale, realitatea în România este că în sate sunt prea puțini doctori, numărul de vizite medicale pe cap de locuitor este cel mai redus din Uniunea Europeană, oamenii deja amână vizite la doctor pentru că ştiu că o astfel de vizită presupune cheltuieli.

Economiştii americani detaşați în Europa de Est sunt de ceva vreme monomani: aveți un sistem de sănătate de stat pe care trebuie să îl desființați şi să faceți altul, privat. Experții FMI susțin asta deşi în SUA costurile, consumul de servicii şi birocrația sunt foarte mari, în ciuda sistemului privat. Idei precum descurajarea mersului la doctor într-o țară în care mersul la doctor este deja rar este însă o greşeală cu consecințe umane dramatice.

Ungaria vecină refuza coplata printr-un referendum şi găsea soluții alternative, precum taxa pe fast food. USL vota masiv anul trecut împotriva coplății, cu declarații bombastice împotriva acestei măsuri. Anul acesta în schimb continuă discuțiile despre implementarea ei prin hotărâre de guvern. Guvernul Ponta şi-a jucat referendumul şi tratează întâlnirile cu FMI ca ocazii de a-şi exersa engleza, nu de a le spune că ideile lor sunt criminale într-o țară în care sărăcia deja îi ține pe oameni departe de doctor.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole