Noul obscurantism

Dan Ungureanu
Mi-am dat doctoratul în Lingvistică istorică în 2006 la Universitatea din Timişoara, cu o teză despre Relaţiile lexicale dintre indo-europeană, altaică şi uralică, o evaluare statistică a corespondenţelor lexicale şi semantice. Am fost bursier la École Normale Supérieure din Paris între 1993-1995. Am obținut diploma de studii aprofundate la École Pratique des Hautes Études (Secţia de Ştiinţe antropologice şi religioase),la Paris, în 1995. Am predat ca asistent Facultatea de Litere a Universității din Timişoara, România între 1997-2006 – latină, greacă. Am susținut un seminar de Etnopsihologie în 2006 la Facultatea de Psihologie a Universității. Predau din 2009 la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Am fost lector de limba română la Universitatea Paris III – Sorbonne Nouvelle între 2003-2005 Cărți : Zidul de aer. Tratat despre mentalităţi, Editura Bastion, Timişoara, 2008, 440 p., Altele : Arheologie (am săpat la siturile romane de la Tibiscum și Mehadia)

Citesc pe situl http://www.ortodoxiatinerilor.ro/

D1

etc.   Situl e plin de alte JPEG-uri la fel de drăguțe, cu opoziții stînga-dreapta.

”Educație pentru contracepție ?  Învățarea utilizării prezervativului nu te face mai interesat de școală, ci de sex. Sexul safe premarital nu crește IQ-ul elevilor, ci vagabondajul sexual.  Agresarea copiilor cu imagini sexuale /…./ corupe.  Bunicii și strămoșii noștri n-au avut nevoie de cursuri pentru a se iubi și a naște copii.”

 

educația creștină educația sexuală secularistă
tineri responsabili viitori derbedei
soți fideli voiajori sexuali
familii trainice singuratici măcinați de relații ratate
etc etc
masturbarea – comportament autodistructiv masturbarea = autocunoaștere
sex oral = perversiuni sexuale sex oral = paradisuri sexuale
familia – tata și mama familia – combinări de N luate cîte K
religia creștină – domnia moralității religia – opiul popoarelor
homosexualitatea = deviație homosexualitatea = iubirea între doi bărbați
ten strălucitor gușă și mătreață

 

Ceea ce situl trece cu vederea este toată istoria ortodoxiei. În canoanele vechi ortodoxe, vîrsta minimă pentru căsătorie, la fete, e de 12 ani.  ( Îndreptarea Legii,  1652, glava 173 și glava 230), iar la băieți, 14.  În clasa a șasea, la fizică se fac densitatea, încălzirea, răcirea, dilatarea ; magneți, sarcină electrică, curentul electric, propagarea luminii, eclipse ; la geografie, climă, ape, mări, lacuri, zone climatice, unități majore de relief, țările Europei.

O fată de doisprezece ani, din clasa a șasea, era numai bună de căsătorie. La 12 ani nu cred că fetele aveau vreo inițiativă în direcția căsătoriei. Atunci (ca și acum în India, Pakistan, Afganistan și alte țări înapoiate) părinții erau cei care hotărau, și care își căsătoreau copiii în funcție de zestre.  Soțul care și-a ucis soția fără ca ea să aibe vreo vină era condamnat la douăzeci de ani de post. Nicăieri nu se vorbește de necesitatea ca tinerii căsătoriți să-și dea consimțămîntul fără constrîngeri. În realitate, moravurile s-au schimbat. Nu știu dacă s-au îmbunătățit ori s-au înrăutățit, dar cu certitudine s-au schimbat. Canoanele Bisericii opreau căsătoria dacă diferența de vîrstă dintre soți era mai mare de treizeci de ani – un puști de 41 de ani se putea căsători cu o fată de 12 ani, pe cînd un babalîc ramolit de 42 de ani nu mai putea.

(Pentru cei care nu știu : întreținerea de relații sexuale cu o minoră sub 15 ani se pedepsește, conform legii, cu trei pînă la șapte ani de închisoare. Aceiași analfabeți ortodocși de pe bloguri se scandalizează contra pedofiliei, ignorînd înadins prevederile canoanelor bisericești.

http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/02/02/noul-cod-penal-intra-in-vigoare-prostituatele-si-pedofilii-principalii-avantajati/

Legea, spun ei, încurajează pedofilia, fiindcă a scăzut pedeapsa maximă de la zece la șapte ani ! Scandalos, se crizează ei – și uită să menționeze canoanele bisericești ortodoxe care permit relațiile sexuale la 12 ani (n-am citit nicăieri hotărîrea vreunui sinod care să anuleze aceste canoane).

Situl tineretulortodox  aduce un omagiu înlăcrimat tradiției și trecutului (o poză pășunistă cu babe și moși cu barbă, așezați sămănătorist pe o laiță, cu opinci, obiele,  cioareci, iie, suman ) http://www.ortodoxiatinerilor.ro/educatie-familie-nu-pentru-depravare

d2

În realitate, situl încearcă să ignore și să ascundă cît mai mult din trecut. Țiganii robi au fost eliberați în 1855-1856, în cea mai deplină indiferență a Bisericii ortodoxe. În aceeași Îndreptare a legii, (Canoanele lui Vasile cel Mare, glava 49) aflăm că roaba violată de stăpîn ”nu este pedepsită pentru curvie” – ceea ce ni se pare foarte bine.

În realitate, moravurile medievale și pre-moderne n-au fost influențate de religie, ci determinate de structura economică a societății, ca cele de acum. Aflăm din documente istorice diferența dintre uciderea unui om liber și a unui rob țigan (Florina Constantin, Robia în pravilele românești ale secolului al XVII-lea, p. 19) : ”feciorii armașului Nicola, Ciona și Gheorghe, ucigînd o țigancă a mănăstirii Tismana” vin la stareț și‑i aduc alta în schimb. Un oarecare Nan, care a ucis un țigan în bătaie, intră șerb în locul celui ucis.  Situl pune, didactic și fals, în opoziție un trecut inocent, pios, și care n-a existat niciodată, cu un prezent putred și decăzut, în care nu mai roșește nimeni ouă.

Situl consideră modernitatea ca un amestec de marxism, comunism, ateism și evoluționism.

Nicolae Manolescu a luat răspicat atitudine împotriva Bisericii Ortodoxe, care a izbutit să elimine educația sexuală la școală dintr-un proiect de lege (Religie și sex, în Adevărul din 9 octombrie 2015),  în care scapă un bocanc și în botul Asociației Ortodoxia Tinerilor.

Situl asociației mai are și alte tabele edificatoare :

ce fel de oameni formează
educația pentru viață (creștină) educația sexuală (secularistă)
tineri responsabili viitori derbedei
soți fideli, prieteni pe viață voiajori sexuali, actori grăbiți
familii trainice împlinite singuratici măcinați de relații ratate
mame eroine cliente la clinicile de avorturi
cîștigători la Loto pierzători la Caritas

Ortodoxia-tinerilor e mai mult decît juvenilă, e puerilă.

Același sit preia conferințele analfabete ale unor pastori neo-protestanți autodidacți :

http://www.ortodoxiatinerilor.ro/varsta-pamantului/12021-minciunile-din-manualele-de-biologie-si-geografie  Cel care denunță ”minciunile” din manualele de biologie e un anume Kent Hovind, care n-are alte studii de biologie decît o obrăznicie uluitoare.

Un alt sit,  http://știripentruviață.ro/ ne încunoștiințează că Alfred Kinsey era masochist. ”Educația sexuală modernă se trage din filozofia personală a acestui om”

http://stiripentruviata.ro/alfred-kinsey-arhitectul-educatei-sexuale-sec-xx-era-masochist-exhibitionist-si-total-favoarea-pedofiliei/

Situl nu găsește nimic altceva de zis despre Kinsey.  Puțini oameni au pus mîna să citească  Sexual Behavior in the Human Male (am citit-o) care are o mie de pagini, și Sexual Behavior in the Human Female, care are tot o mie de pagini. Kinsey personal a intervievat șapte mii de persoane, iar cei doi colaboratori ai lui, Pomeroy și Martin, trei mii de persoane împreună. E primul studiu obiectiv despre sexualitatea umană. Kinsey e mult, mult mai important decît Freud și speculațiile sale. Tot ce știm obiectiv despre sexualitatea umană știm din acest studiu al lui, ale cărui proporții nu au fost egalate.

Studiile lui au dovedit că sexualitatea umană începe mai devreme și e ceva mai promiscuă decît estimau, pe baza conversațiilor cu vecina, pastorii baptiști din Statele Unite. Pastorii, ziarele și opinia publică s-au scandalizat : nu se poate așa ceva ! Copiii de clasa-ntîi nu pot să aibă erecții, fiindcă sînt nevinovați și poartă ciorăpei albi ! Obscurantism este numele atitudinii religioase de a respinge și ignora datele științifice relevante într-o dezbatere publică. Este atitudinea conform căreia anumite date științifice nu trebuie știute. Ceea ce Kinsey a observat și măsurat despre sexualitatea americanilor – în anii 1940, în familiștii, puritanii ani 1940, mult înainte de revoluția sexuală de după 1968 – era deja prea scandalos, deci trebuia ignorat.  Pentru ca cele două mii de pagini cu aride tabele statistice ale cărții lui și cele peste nouă mii de persoane intervievate să devină irelevante, situl știripentruviață ne încunoștiințează că Kinsey era masochist.

Obscurantismul  e o formă metastatică a unei erori de gîndire numită și argumentum ignorantiae.

Citesc dintr-o carte de Ion Simionescu, Țara noastră, oameni, locuri, lucruri. E scrisă de un academician, ceea ce o apără de bănuiala neseriozității. E  apărută în 1937, ceea ce o apără de acuza de stîngism.  Spune autorul că evlavioasele țărănci ortodoxe  de pe vremuri aveau sifilis în proporție de 5,28 % – una din douăzeci (pag. 325). În mediul rural, analfabetismul urca pînă la 90 % (la femei, în nordul Basarabiei). Ortodoxia, foarte puțină, cîtă va fi fost în acest mediu analfabet, era înecată într-un ocean de superstiții.

Echivocuri nerușinate

Animatorii sitului folosesc termenul educație în două sensuri : cînd e vorba de ”educație creștină” înseamnă principii morale, cei șapte ani de-acasă ; cînd e vorba de ”educație seculară” înseamnă școala și materiile care se predau în ea.  Ortodoxia n-a susținut, ca alte religii ( în primul rînd, iudaismul, apoi protestantismul) educația ca școală.

Nu există educație creștină (sau educație ortodoxă) fiindcă Biserica Ortodoxă din Muntenia și Moldova n-a organizat școli în ultimele șase secole. În Ungaria, un oraș amărît, Pecs, cît Bacăul, are universitate din 1367. Preoții catolici erau formați în universități ; cei ortodocși știau să citească. Singura educație (în sensul de școală) e cea care a apărut, seculară, la sfîrșitul secolului XIX, și care a fost generalizată de regimul comunist după 1948, care a eliminat analfabetismul. Este obraznic, din partea autorilor  blogului, să folosească același termen în două sensuri.

(În mai toate țările occidentale, există licee de stat și licee confesionale. Franța are licee de stat și licee catolice private. Există în România licee catolice și protestante. De ce nu-și face și Biserica ortodoxă licee ortodoxe ?).

Ca să nu vorbim de faptul că autorii blogului folosesc și termenul ortodox în două sensuri ; pentru restul lumii, ortodox e ”mesajul ierarhilor Bisericii ortodoxe, întemeiat pe tradiția ortodoxă și sinoadele ecumenice” ;  pentru autorii blogului, ”ortodox” înseamnă tot ce le trece lor prin cap să scrie. Dacă pentru folosirea ambiguă și vicleană a cuvîntului educație trebuie să răspundă autorii blogului – ierarhii Bisericii ar trebui să riposteze la utilizarea ne-autorizată a trade-mark-ului ”ortodox” de către absolut oricine.

E același lucru să-ți împachetezi în argint tăieturile de unghii și bătăturile din călcîi, declarîndu-le moaște și expunîndu-le spre venerare publică, ori să scrii pe blog ce-ți trece prin cap și să le declari ”învățături ortodoxe”.

Diverse

Există și articole scăpărător de bune, chiar deghizate într-un limbaj vetust :

https://vorbeintelepte.wordpress.com/2012/08/26/legea-atractiei-universale-sau-cum-trezim-diavolul-din-noi/. E un articol onest și tăios de condamnare a ”gîndiri pozitive” și a diverselor doctrine neo-protestante care hibridizează ”gîndirea pozitivă” cu creștinismul.

Situl Cuvîntul ortodox se ocupă în altă parte de problema mortalității infantile interbelice, de scăderea ei după 1945, și de vaccinuri. Ei bine, articolul nu vede nici o legătură între scăderea mortalității și vaccinuri, și îneacă progresele medicinei într-o mare de sofisme și verbiaj. http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2015/04/29/scurta-observatie-asupra-legaturii-dintre-vaccinuri-si-mortalitatea-infantile-uriasa-din-trecut/

Blogurile ortodoxe sînt foarte diverse, se ocupă de o grămadă de chestii. Unul vinde genți de piele. Savatie Baștovoi, ieromonahul, a devenit brand de genți de piele, un Prada evlavios, un Gucci cucernic. http://rucodelie.ro/product-category/barbatesti/genti-barbatesti/  (Are și o promoție :  geantă casual femei, de sezon, cusută de un schivnic care a făcut legămîntul tăcerii, la preț de una făcută de un simplu rasofor – don’t miss it. )

Ierarhia Bisericii Ortodoxe e mută. Nu ne putem da seama dacă e inteligentă, tîmpită, progresistă, conservatoare, tolerantă sau nu. Biserica Ortodoxă e un BIOS care merge în fundal. În schimb, blogurile ortodoxe de pe net  hămăie : obscurantiste și puerile, obsedate de pașaporturile cu cip, și ignorînd corupția puterilor publice.

Cînd starețul Hariton Negrea de la mănăstirea Petru Vodă spune că fac mare păcat româncele care pleacă în străinătate la prostituție cu pașaport cu cip, iar alea care pleacă cu cartea de identitate nu, ortodoxia alunecă spre irelevanță.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole