Nici măcar nu discutăm taxarea bogăţiei? Jocul ăla în care Ponta se ia de Voinea

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Miercuri Victor Ponta, a mai sărit o dată la gîtul lui Liviu Voinea (şi la Georgescu de data asta, aflat pe postul de pilon de credibilitate a guvernului), la Realitatea TV. Poate vă amintiţi, Voinea a mai fost o dată pus la colţ cînd a pomenit de denunţul fiscal practicat în alte ţări.

De data asta motivul stă în taxarea suplimentară anunţată într-un proiect (între timp retras, accesabil aici) – era de fapt vorba de o “actualizare cu inflaţia” stabilită de nişte deştepţi prin lege. Stilul aduce aminte de un joc favorit al liderului politic român în general: poliţistul bun – poliţistul rău.

Nu le dati oamenilor stirea ca asa va fi. Cand am vazut stirea, ca eu n-am vazut propunerea, am pus mana pe telefon, l-am sunat pe Florin Georgescu: “Dle, ati innebunit, ce-aveti?”, “Nu stiu nimic, stai sa-l sun pe dl Liviu Voinea”, il suna pe dl Voinea, care spune “Nu stiu nimic, stati sa verific”, ca asa-i la Ministerul de Finante, ca “Intr-o scrisoare pierduta”. Dupa care, m-au sunat inapoi in aceeasi ordine si mi-au explicat.

O data la trei ani, autoritatile locale, au voie – nu au obligatia – sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Pentru asta MFP da o hotarare in care spune cat e inflatia si cat e maximul cu care pot sa mareasca, iar de la anul primarul de la Bucuresti, Pitesti, Ploiesti, daca considera ca are nevoie de mai multe venituri, pana la 16%, poate sa mareasca anumite taxe.

Toată lumea a sărit ca arsă cînd a auzit de această actualizare. Între timp treaba s-a lămurit. E o propunere rămasă din martie pe siteul ministerului, de pe vremea lui Ungureanu. Liviu Voinea a venit cu documentele, le-a prezentat, cam asta a fost. (Fostul guvern a semnat proiectul care era pe site. Ungureanu nu a respectat termenul. În urmă cu 3 ani, cei din guvernul Boc au făcut o majorare de 20%. Cam asta se face la 3 ani). La ce bun circul lui Ponta? Nu ştiu.

Problema e alta. Vin alegerile. Şi la cel mai mic contact cu o temă ceva mai incomodă (taxele intră la capitolul asta) imediat apare jocul neintelegerilor.

Cu ocazia asta, să ne amintim de o propunere tot de-a lui Voinea. Din septembrie:

“Vrem sa fie mai pregnant principiul solidaritatii, adica impozitez mai puternic stocul de bogatie. Nu impozitez fluxul actual de venituri, il las 16%, dar il impozitez mai mult pe cel care are mai multe case, mai multe proprietati, fara sa fie afectat cetateanul mediu, care are in proprietate, de regula, 60 de metri patrati”
“Noi avem deja in lucru (impozitarea si mai mare pentru proprietati multiple), dar Suedia este cunsocuta pentru taxarea severa a celor cu mai multe proprietati”.
“La reforma proprietatii ne intereseaza in primul rand sa reducem exceptiile, de fapt si la impozitarea proprietatilor, si la venituri si profit, si la TVA. Incepem cu proprietatea si vedem pe urma”.
“Cred ca reforma proprietatii este foarte importanta. Noi colectam 0,7% din PIB, pe cand Polonia colecteaza 1,1% din PIB, iar media europeana este undeva la 3%. Sunt prea multe exceptari in Romania”, a mai spus oficialul MFP. (sursa)

Propunerea a rămas în amorţeală. Nici măcar posibilitatea taxării proprietăţilor multiple nu mai e subiect de discuţie într-o campanie electorală? Victor Ponta tocmai ce-a fost la un congres social-democrat unde se vorbea numai despre taxare si redistribuire. Acasa în schimb nu se vorbeşte decît despre cum păstrăm totul cum a fost.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole