Mesianismul câștiga alegerile. Sau de ce pierde PSD în ultima vreme

Cristian Dogaru
Jurnalist cu profil economic. În ultimii 10 ani a putut fi citit în publicații precum Banii Noștri, Business Standard, Hotnews, România Liberă. Colaborări cu TVR (defuncta TVR Info), Radio România Actualități, RFI. Din 2010 s-a implicat în câteva proiecte de educație financiară (bugetulfamiliei.ro, sigurantafinanciara.ro, etc). Într-o lume devenită fan Keynes rămâne apropiat școlii austriece de modă (monetară) veche, cu updatarile de rigoare.

cristi dogaruMesianismul/spiritul justițiar insuflat subtil votanților unei tabere dublat de absenteismul/lipsa de entuziasm a celorlalți a determinat rezultatul alegerilor după Revoluție.

La începutul anilor ‘90 FSN/PDSR domina copios scena politică pe de-o parte pentru că erau identificați drept artizanii revoluției de majoritatea populației, pe de alta pentru că insuflasera electoratului o misiune istorică-nu lăsați moșierimea/marea burgezie “să-și ia țara înapoi”. A mers în ‘90 și ‘92 iar în ‘96-surpriză! a ieșit Emil Constantinescu/CDR cu un mesaj la fel de mesianic “Jos Comunismul! Apărați țara de urmașii comuniștilor!”.Mesajele anti-marii proprietari oricum nu mai aveau substanță, privatizarea-liberalizarea prețurilor demarase în forță.

În 2000 eșecul guvernării de dreapta era palpabil, n-a mai fost nevoie de mesaje mesianice din partea stângii, poate doar un pic de logoree justițiară-picaseră bănci populare, FNI-ul, economia șchiopăta, cineva trebuia să plătească. În plus, alternativa la Iliescu era Vadim, nu mai era mult de discutat aici…

 

Alegerile din 2004 au deschis epoca Traian Băsescu. Dreapta revine în forță cu un nou-vechi mesaj mesianic “Jos comunismul!” plus tentații ale societății de consum “sa trăiți bine!” și ceva apeluri justițiare “alungați mafia personală a lui Nastase”, “Iliescu judecat”, etc.

În 2008 mesajele justițiare/mesianice ale dreptei pierduseră teren dar PSD-ul n-a fost în stare să-și coaguleze electoratul prea bine împotriva dreptei, economia “duduia”. A intrat curând în gard, dar împrumutul de la FMI găsea majoritatea de dreapta deja constituită.

În 2012 avem o coaliție dreapta-stânga ce reușește să genereze un mesaj cu potențial mesianic “să scăpam de Traian Băsescu, România e un loc mai bun fără el” și demiterea ar fi fost pusă în practică fără celebra “erata” a Curții Constituționale și ordinelor de la Bruxelles primite și puse în operă docil de Ponta.

2014, alte mesaje mesianice/justițiare din partea dreptei: “să răzbunăm la urne batjocora la care a fost supusă Diaspora”, “să votăm împotriva minciunii/furtului (adică plagiatului)”-aici îndemnul n-ar fi prins dacă DNA-ul se trezea mai devreme, e greu să gestionezi cazurile Stelu/Bica/Udrea când ești de dreapta. La fel de adevărat, stânga n-a știut să-și mobilizeze electroratul cu nimic care să aducă a mesianism/apel justițiar. Erau la putere, guvernau cu lozinci de stânga dar politici de drepta, e greu. De la “vin mosierii” stânga n-a mai produs de altfel nimic notabil care să îgrozească/înfurie electoratul propriu.

Cum va fi în 2016? E vizibil cu ochiul liber că se încearcă din nou victimizarea Diasporei, că se merge pe discurs moralizator-justițiar (imunitatea aleșilor, obstrucționarea justiției, corupția la vârful guvernării) care să mobilizeze dreapta. Ce va face stânga? Dacă se limitează din nou la găleți, lopeți și pungi colorate, plus vagi extazuri naționaliste (“noi suntem romani”), poate să iasă de pe acum de la guvernare. Ponta trebuie să-l copieze un pic în politici publice/strategii de guvernare pe Orban, altfel PSD-ul n-are nicio șansă. Electoratul de dreapta, mobilizat de site-urile “deontologilor” și platformele de socializare setate pe mesajele anti-PSD, îi va trage iar un șut în fund cu ștampila la urne.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole