Membru român al grupului de activişti Anonymous: ​”In România există posibilitatea organizării unor acţiuni de tip WikiLeaks”

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Pe HotNews un interviu cu un membru român al grupului de activişti Anonymous.

Gruparea Anonymous este cea care a doborat site-urile Visa si MasterCard pe 8 decembrie 2010, intr-o actiune-replica la arestarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. Media ii descrie ca fiind un grup de hackeri, dar ei se​ autodefinesc ca “un grup de cetateni obisnuiti ai lumii digitale, preocupati de a ne proteja drepturile si libertatile fundamentale”. Partenerul nostru de dialog sustine ca nu este singurul roman implicat in miscarea Anonymous, dar este primul care accepta sa raspunda public unor intrebari. Conversatia este consistenta si developeaza gandirea unei intregi miscari, dospite in subteranele Internetului. Forta lor a fost dovedita, coerenta ramane sa fie demonstrata. Precizam ca HotNews.ro a demarat o serie de verificari privind implicarea interlocutorului in miscarea Anonymous, informatiile obtinute demonstrand ca o astfel de implicare este foarte probabila.

Cine sunteti?

Anon.: Anonymous este o miscare de activism pentru libertate. Pentru libertatea de expresie, libertatea de informare si libertatea noastra individuala de cetateni. Suntem un grup international de activisti format din comunitatea internetului, care militeaza impotriva abuzurilor si atacurilor asupra libertatii de expresie ale  guvernelor si corporatiilor. Nu suntem “hackeri”. Actiunile noastre nu se reduc la “ocuparea” siturilor tintite prin atacurile de tip DDoS. Actionam prin orice mijloace, online si offline, printr-o serie de operatiuni independente, pentru apararea libertatilor civile si denuntarea abuzurilor comise asupra lor. Nu suntem niste criminali sau niste vandali. Suntem oameni obisnuiti, care provin din toate continentele, uniti doar prin intermediul internetului si al camaraderiei unei lupte de rezistenta comune.

De ce preferati sa actionati sub umbrela anonimatului?

Anon.: Anonymous reprezinta in primul rind o idee, mai degraba decat un grup, o constiinta de responsabilitate civica si in asta consta forta noastra principala. Suntem anonimi nu pentru ca ne temem de atacurile asupra noastra ca indivizi, ci pentru ca ideile si motivatia noastra transcend oamenii care o incarneaza. Anonimitatea ne ofera o forta de concentrare a actiunii pe care nu am avea-o altfel. Nu vom fi niciodata redusi  la tacere atata timp cat ideea de libertate exista. Daca crezi in libertate si esti dispus sa lupti impotriva cenzurarii ei, atunci si tu poti fi Anonim. Anonymous fructifica libertatea adusa in comunicarea inter umana de catre evolutia internetului. Atunci cand esti anonim, retinerile sau orgoliile individuale dispar, si asta ne ajuta ca grup. Nu avem un lider sau un consiliu, nu numim membri. Tot ce conteaza este cauza si actiunile pe care le conduci, ca anonim.

In ce consta implicarea personala in Anonymous? Ai participat la actiunea Payback?

Anon.: Nu-ti pot confirma sau infirma daca eu personal am luat parte la operatiunea Payback, din considerente legale, pentru ca am ales sa actionez aici, public, ca Anonymous. Tot ce pot spune e ca cei mai multi dintre Anonimi au participat sau participa la Payback. Este principala noastra actiune in momentul de fata. Din ratiuni pe care nu le inteleg, atacurile de tip DDoS sunt pedepsite prin lege, in Statele Unite de pilda, mai grav decat omorul din culpa. Unii dintre noi au fost arestati in Europa pentru asta. Suntem constienti de gravitatea actiunilor noastre conduse prin operatiunea Payback, dar suntem convinsi ca ele sunt conduse in sprijinul unei cauze a binelui. Anonymous nu se reduce la operatiunea Payback. Atacurile din Payback au unicul scop de a atrage atentia asupra noastra si asupra abuzurilor facute de catre tintele alese. Credem ca am reusit asta in ultimele saptamani, iar acum ne centram asupra altor operatiuni. Operatiunea Leakspin inregistreaza succese in expunerea documentelor WikiLeaks neacoperite indeajuns de presa.  Eu unul mi-am concentrat eforturile in operatiunea “Truth is Revolutionary”(TIR), care incearca sa articuleze teoretic motivatia si actiunile miscarii. E un efort de organizare, de stabilire a identitatii noastre. TIR incearca sa lege operatiunile disparate ale Anonymous ca un “hub”, astfel incat efortul nostru sa fie unul concertat si eficace. Asta inseamna comunicarea activa cu celelalte operatiuni si oferirea de suport teoretic si de organizare. Efortul de comunicare cu media face parte din aceasta operatiune.

(integral aici)

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole