Lupta Kliciko – Povetkin și ”strategia bizantină” a capitalului

Vasile Ernuhttp://www.ernu.ro
Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, 2007, 2010) care a fost tradus în mai multe limbi. În 2009 publică la ed. Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului. În 2010 publică (Editura Polirom) împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc. În 2012 publică (Editura Cartier) volumul Intelighenţia rusă azi.În 2013 publică (Editura Cartier) volumul Sînt un om de stînga. Alături de C. Rogozanu, C. Şiulea şi O. Ţichindeleanu este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului, ed. Cartier 2008. În ultimii ani a ţinut rubrici în România Liberă, HotNews, Adevărul, Timpul, Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

Vladimir-Klichko-Aleksandr-PovetkinAm văzut meciul Kliciko – Povetkin. Primul era clar superior celui de-al doilea care totuși s-a ținut bine. Citit presa rusă & ucraineană în dimineața asta. Interpretare naționalistă peste tot: Ucraina versus Rusia (Cine are mușchii mai mari? Demnitate dațională, revanșă geostrategică prin intermediul pumnilor etc). Hvylya (revista mea preferată din Ucraina) zice cîteva chestii mai deștepte. Kliciko a adaptat o  ”strategie bizantină” 🙂 : ”nici o victorie nu este absolută de aceea trebuie să-ți consumi forțele în asemenea proporții încît să-ți permită oricînd răsturnarea balanței de forțe în folosul tău”… ma rog ceva de genul ăsta. De ce nu l-a distrus Kliciko pe Povetkin în runda 6-7? Cică tot din cauza ”strategiei bizantine”: ”nu trebuie să-ți distrugi dușmanul definitiv pentru că mîine el poate deveni aliat în lupta cu un alt dușman” (e clar). Mă rog, presa e plină de naționalisme și smiorcăieli sau glorificări națzislave… Hvylya însă observă ceva esențial: pentru Kliciko (eu aș zice pentru industria boxului) Povetkin este o ”conservă” deschisă la momentul potrivit pentru a face un show prin care să pompezi bani imenși (peste 20 mil. usd) în această industrie. Naționalismul geostrategic e doar foc de paie care vine să ascundă buna înțelegere a capitalului americano-ruso-ucrainean. Ehe, capitalul financiar e mai bizantin decît ”strategia bizantină” a boxului….

Kliciko, Povetkin și Rosneft (cea mai mare companie de petrol din Rusia și sponsorul principal)

Alexander Povetkin vs Wladimir Klitschko

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole