Locuinte sociale goale de ani de zile – ocupate in prag de iarna de catre evacuati

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Comunicat

București 11.12.2015

Locuinte sociale goale de ani de zile – ocupate in prag de iarna de catre evacuati.

Pe 15 decembrie 2015 se împlinesc 15 luni din momentul în care peste 100 de persoane ce locuiau în casele de pe Vulturilor 50 au fost evacuate, fără a fi relocate în locuințe corespunzătoare. Pentru că nu primiseră un răspuns pozitiv în privința relocării din partea Primăriei Sectorului 3, unde aveau depuse cereri pentru locuințe de mai mulți ani, oamenii și-au depus dosarele și la Primăria Capitalei, în luna octombrie 2014. În urma presiunilor constante asupra Primăriei din partea rețelei de solidarizare formată din mai multe organizații, o parte din deponenții de dosare au ajuns pe lista Comisiei de Evaluare a situatiilor deosebite in care se afla cetatenii municipiului Bucuresti, însă până în prezent doar o singura familie din cele evacuate a fost relocată, aceasta fiind inclusa pe lista de cazuri sociale. Restul familiilor nu au primit un răspuns clar privind data la care vor primi repartițiile.

Pe durata acestor 15 luni de zile, oamenii au locuit și au protestat într-o tabăra de rezistență, amenajată pe trotuarul din fața fostelor lor case de pe Vulturilor 50, au desfasurat mai multe actiuni publice de protest, au mers in audiente la autoritatile de sector si municipale si au completat dosarele cu actele solicitate de autoritati. Pana in prezent, niciuneia dintre cele 6 familii care inca locuiesc in tabara nu i-a fost solutionata cererea de locuinta.

În aceasta dupa-amiaza, în pragul celei de-a doua ierni de locuire în stradă cu copiii si fara a avea certitudinea atribuirii de locuinte in viitorul apropiat, cativa dintre evacuatii de pe Vulturilor 50, impreuna cu sustinatori ai acestora, au ocupat unul din cele peste 50 de apartamente goale din blocurile gemene, situate in Piata Natiunile Unite nr 107-108. Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 151/2007, aprobata si modificata de Parlamentul Romaniei prin legea nr. 7 din 17.02.2009, etajele 1-13 ale imobilelor Piata Natiunile Unite 107-108 sunt destinate cazarii temporare a persoanelor si a familiilor ale caror locuinte sunt in consolidare, cat si cazarii chiriasilor evacuati din imobilele retrocedate. In pofida mijloacelor legale pe care le are la dispozitie pentru a reloca familiile evacuate in aceste apartamente, Primaria Municipiului Bucuresti mentine jumatate dintre acestea goale, intarziind cu ani de zile solutionarea cererilor de locuinte sociale.

Evacuatii din Vulturilor 50 si sustinatori ai acestora, denuntam risipa locativa la nivelul administratiei locale si cerem urgentarea solutionarii cererilor de locuinta ale evacuatilor Bucurestiului. Cerem in primul rand ca toate cele 50 de apartamente din blocurile gemene, mentinute goale, sa fie atribuite de urgenta evacuatilor si altor categorii de persoane vulnerabile, care traiesc in acest oras. De asemenea, cerem publicarea de catre Primaria Capitalei a listei tuturor cladirilor si locuintelor neocupate permanent, aflate in patrimoniul sau si completarea fondului de locuinte pentru evacuati cu aceste spatii. In cazul epuizarii resurselor locative pentru solutionarea cererilor depuse de evacuati pana in prezent, solicitam achizitionarea sau construirea de catre Primarie a locuintelor sociale necesare. Consideram ca Primaria Capitalei, in calitate de emitenta a dispozitiilor de retrocedare, are responsabilitatea relocarii tuturor chiriasilor din casele nationalizate din Bucuresti, ajunsi in strada.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole