La protest nu se merge cu bodyguarzi sau de ce protestul intelectualilor de la ICR a fost un fiasco

TEMA: Cultură și politizare. În jurul ICR

Am fost la protestul intelectualilor de la ICR. Am avut una din cele mai mari decepții posibile. Și nu din cauza numărului celor prezenți. A fost un număr chiar impresionant. De mult nu am mai văzut atîția intelectuali, artiști din diverse domenii împreună. Îi felicit pentru mobilizare. Cauza pentru care s-au adunat se știe, iar eu personal mi-am zis părerea (Cine va garanta nepolitizarea ICR. Scrisoare deschisă adresată prim-ministrului României Victor Ponta. & Despre ICR, Patapievici, Societatea Civilă și politică: cîteva chestiuni de principiu).

De ce a fost un fiasco din punctul meu de vedere? Foarte simplu: un protest care se vrea pentru susținerea nepolitizării/depolitizării unei instituții nu se face cu oameni politici în fața camerelor de filmat în aplauzele intelectualilor „independenți“. Cum e posibil ca toate camerele de filmat să fie îndreptate spre oameni ai unui partid? De cînd oamenii partidului reprezintă intelectualitatea liberă și independentă? Cum e posibil să fie aplaudați oameni care reprezintă clar o parte a puterii, fie ea și în opoziție de cîteva zile? De cînd Mihai Răzvan Ungureanu, fostul premier al României, un om apropiat al președintelui și al PDL, reprezintă vocea intelectualității independente?  Apropo, domnule MRU, în comunism era o vorbă, „după pîine nu mergi cu taxiul”, iar pe limba actuală vă dau un sfat: nu mai veniți cu bodiguarzi măcar la protestele intelectualilor…  În timp ce o parte a televiziunilor era ocupată cu marea speranță a dreptei conservatoare, altă parte lua interviu unui alt politician, care în timpul liber se prezintă ca intelectual independent: domnul Paleologu. De cînd un membru de partid, fie el și al PDL, reprezintă intelectualitatea independentă? Domnilor politiceni MRU & Paleologu, chiar nu vă puteți abține, căci puțin respect și decență nu ar strica? De ce trebuie să transformați un miting de asemenea factură într-un joc politic?

Trist că un miting care se anunța independent, care lupta împotriva politizării unei instituții, a căpătat un aer foarte politic. Ce ar mai trebui spus? Da, de ce era nevoie de un megafon din care să se audă un mesaj care distorsiona total mesajul petițiilor înaintate? Se striga una și bună: „Susținem actuala conducere!” Fals. Acest miting nu s-a organziat pentru susținerea sau condamnarea actualei conduceri, ci pentru cu totul altceva. NU ne-am adunat nici pentru MRU, nici pentru Paleologu și nici măcar pentru domnul Patapievici. Ne-am adunat pentru cu totul altceva.  Am venit să luptăm împotriva politizării unei instituții, iar a fi împotriva politizării înseamnă a ne păstra spiritul critic, autonomia, distanța față de orice formațiune politică. Am venit să ne reprezentăm pe noi nu să fim reprezentați de niște oameni de partid. Reamintesc petiția, pentru cine a uitat pentru ce ne-am adunat.

Iata cele doua petiții: aici & aici.

Promit ca e ultimul text pe acest subiect.

 

Comentariile sunt închise.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.