IPP și SNMF critică noua propunere legislativă prin care femeile vor fi obligate să asiste la şedinţe de consiliere pentru a renunţa la întreruperea de sarcină la cerere

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: www.ipp.ro

București, 29 martie 2012 ● România se află pe locul 2[1] la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește întreruperile de sarcină și pe poziţia a 6-a la nivel global[2], cifra totală de la nivelul anului 2011 fiind însă în descreştere faţă de 1990. Statul român are așadar o serioasă provocare căreia însă, consideră IPP şi SNMF, nu-i răspunde corespunzător, întrucât nu are nicio iniţiativă care să vizeze prevenţia fenomenului negativ al creşterii numărului de avorturi. Din păcate, cu excepţia efortului ocazional al unor medici, în Romania nu se face educaţia tinerilor pentru o viaţă sexuală echilibrată, nu se face prevenţia pentru evitarea sarcinilor nedorite, nu se încurajează în mod eficient folosirea mijloacelor anticoncepţionale.

O recentă propunere legislativă privind înființarea, funcționarea și organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină inițiată de deputații PDL Marius Dugulescu și Sulfina Barbu și co-semnată de alți 49 de deputați și senatori[3] ce aparțin grupurilor parlamentare ale PDL, Minorităților Naționale şi PSD (1 deputat) a fost înregistrată în Parlamentul României. Propunerea impune femeilor care îşi propun să întrerupă o sarcină să treacă, anterior intervenţiei, printr-o perioadă obligatorie de consiliere la un cabinet specializat (minim o vizită) pentru o perioadă de cel puțin 5 zile. În cadrul consilierii descrise în proiect, femeia însărcinată va fi supusă, printre altele, următoarelor:

  • Cercetării cauzelor care au determinat-o să ceară întreruperea de sarcină
  • Examinării ecografice a sarcinii, urmată de înmânarea unei înregistrări foto/video
  • Explicării și ilustrării cu imagini foto/video a procedurii medicale de avort
  • Informării asupra dezvoltării embrionare și fetale din momentul conceperii
  • Prezentării de alternative la avort cum ar fi: încredințarea spre adopție, darea copilului în asistență maternală etc.

IPP şi SNMF înţeleg importanţa unei activităţi de consiliere orientată cu atenţie către sprijinirea persoanei să ia singură decizia cea mai potrivită dar resping tentativa de obligare a femeii să parcurgă procedurile de consiliere descrise în acest proiect de act normativ care sunt, în mod evident, îndreptate spre determinarea femeii să renunţe la intervenţia medicală.

Prin obligativitatea semnării unei certificat de consiliere de către pacientă prin care este informată că “avortul înseamnă încetarea vieții, deoarece fătul este o ființă umană vie chiar din momentul concepției sale, de asemenea prezentarea examinării ecografice a sarcinii, dar și a înregistrării fotografice a acesteia, informarea despre alternativele la avort dar și primirea unei liste de instituții și organizații ce oferă asistență și sprijin în timpul sarcinii și după naștere” se va genera o presiune emoțională nejustificată asupra femeilor cărora trebuie să li se dea voie în continuare să decidă, în baza voinţei proprii, să realizeze sau nu o întrerupere de sarcină.

Atragem atenția că studii ale institutelor de renume internațional[4] au arătat fără echivoc faptul că introducerea unei perioade de gândire, dar și obligativitatea frecventării unor ședințe de consiliere de către femeile însărcinate nu au avut efecte semnificative în scăderea numărului de întreruperi de sarcină. De fapt, acest deziderat s-a împlinit mai degrabă în state din America ce au gestionat cu responsabilitate problema politicilor publice privind sănătatea reproducerii în special în zona de prevenţie. De altfel, unul din obiectivele Strategiei Regionale a Sănătății Reproducerii și Sexuale a Organizației Mondiale a Sănătății este de a scădea numărul de avorturi prin oferirea de servicii de sănătate reproductivă de calitate, prin integrarea în politicile guvernamentale a planificării familiale funcționale, dar și prin depășirea obstacolelor financiare în procurare metodelor contraceptive.

Institutul pentru Politici Publice şi Societatea Naţională de Medicina Familiei solicită, în acest context, instituţiilor responsabile să ia măsuri imediate de educaţie pentru tineri şi să promoveze politici publice de contracepţie care să prevină apariţia sarcinilor nedorite şi, ulterior, expunerea femeilor la experienţe traumatizante. Activităţile de consiliere pentru femeile cu sarcini nedorite pot fi utile, dar mai ales promovarea şi utilizarea planning-ului familial ca principal mijloc de informare/educare a femeilor/cuplurilor este fundamentală pentru sănătatea sexuală şi reproductivă a societăţii româneşti în general. În mod evident însă, apelul la aceste servicii este şi trebuie să rămână în mod absolut decizia individuală a persoanei, care nu poate fi constrânsă în niciun fel în acest sens.

Solicităm autorităților române (Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății) să respingă această iniţiativă, în forma în care a fost înregistrată recent la Parlament, şi să promoveze alte politici publice cum ar fi: planningul familial, politici de contracepţie care pot într-adevăr contribui în mod responsabil la combaterea fenomenului îngrijorător al sarcinilor nedorite şi, corelativ, al creşterii numărului de avorturi.

Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați Violeta Alexandru, Director IPP la telefon 0723 257 640 și Rodica Tănăsescu, Președinte SNMF la telefon 0723520980


[1] Potrivit datelor oficale ale EUROSTAT, România ocupă la nivelul anului 2009 locul 2 și locul 3 în anul 2010 în Europa.

[2] La nivelul anului 2008, conform Alan Guttmacher Institute din Statele Unite ale Americii

[3] Lista completă a inițiatorilor este disponibilă accesând: http://www.cdep.ro/pls/ proiecte/upl_pck.proiect?idp=12593

[4] Guttmacher Institute din Statele Unite ale Americii. Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați: http://www.guttmacher.org/sections/abortion.ph

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole