Guvernul va ceda gratuit Bisericii Ortodoxe vechiul Parlament şi alte 32 clădiri cu terenul aferent

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Clădirea vechiului Parlament al României şi alte 32 de clădiri, printre care şi complexul hotelier Tismana, cu terenuri aferente în suprafaţă de peste 26 hectare, precum şi alte terenuri de 6 hectare vor fi transmise de către Guvern, fără plată, în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) transmite Mediafax.

Guvernul va ceda gratuit Bisericii Ortodoxe vechiul Parlament şi alte 32 clădiri cu terenul aferent (Imagine: Alexandru Florescu/Mediafax Foto)

Imobilele se află în administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, a unor ministere sau consilii judeţene, fiind date în folosinţă gratuită unităţilor de cult.

În baza unor proiecte de hotărâri pregătite de Guvern, aceste imobile vor fi trecute însă fără plată în proprietatea BOR.

Coform documentelor, printre imobilele care vor fi transmise fără plată Bisericii Ortodoxe Române se numără clădirea fostului Parlament al României, din Dealul Mitropoliei, cu un teren aferent în suprafaţă de 17.690 metri pătraţi, precum şi un nivel din blocul P5B, aflat în Piaţa Unirii din Bucureşti, având o suprafaţă desfăşurată de 9.117 metri pătraţi.

În 1996, Guvernul a decis ca fostul sediu al Palatului Parlamentului, aflat în proprietatea statului şi administrarea Camerei Deputaţilor, să fie transmis în administrarea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. Imobilul a fost folosit pentru amenajarea unui muzeu de artă religioasă, a unei biblioteci, precum şi pentru organizarea unor manifestări publice.

Printre imobilele care vor mai fi transferate fără plată în proprietatea BOR se mai află complexul hotelier Tismana (judeţul Gorj), un hotel cu restaurant, birouri şi teren aferent de 3483 metri pătraţi din municipiul Drobeta-Turnu Severin, precum şi cinci pavilioane din incinta mănăstirii Răchitoasa (judeţul Bacău), unde a funcţionat un centru de asistenţă socială. De asemenea, vor mai fi transferate 11 clădiri din comuna Slobozia (judeţul Giurgiu).

Biserica Ortodoxă Română va mai primi în proprietate din partea Guvernului, printre altele, un teren de 16.250 metri pătraţi din municipiul Alba-Iulia şi un alt teren în suprafaţă de 1.676 metri pătraţi din municipiul Tulcea.

În total, Guvernul va transfera, fără plată, din proprietatea publică şi administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte în proprietatea BOR un număr de 33 clădiri, cu terenuri aferente în suprafaţă de peste 26 hectare, şi alte terenuri cu suprafaţă totală de peste 6 hectare.

În documente se arată că, după anul 1990, din dorinţa de a repara în parte abuzurile regimului comunist şi pentru a veni în sprijinul activităţii sociale, culturale, spirituale şi educaţionale a cultelor, o serie de imobile au fost transmise în folosinţa gratuită a unităţilor de cult.

“Experienţa ultimilor ani a dovedit faptul că respectivele bunuri imobile, aflate în domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, nu numai că au fost folosite conform destinaţiei pentru care au fost transmise, dar au şi stat la baza unor proiecte de o deosebită importanţă pentru comunităţile care le deservesc”, arată Guvernul în nota de fundamentare a proiectelor de hotărâri.

Secretariatul de Stat pentru Culte a preluat de la Ministerul Culturii sarcina aprobării cererilor de transmitere a imobilelor respective în proprietatea unităţilor de cult.

“În analizarea acestor cereri s-a urmărit verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege, precum şi respectarea destinaţiei pentru care imobilul a fost primit în folosinţă gratuită, situaţia juridică a acestor imobile, titlul cu care sunt deţinute de către unităţile de cult, precum şi identificarea exactă a acestor bunuri”, se mai arată în proiectele de acte normative.

Secretariatul de Stat pentru Culte precizează totodată că imobilele respective nu fac obiectul unor cereri de restituire şi că “Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sprijină aceste proiecte”.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole