Grecia a cumpărat de la salvatorii săi arme de un miliard de euro, chiar când îşi negocia austeritatea

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: Cursdeguvernare.ro

Ţările europene au vândut Greciei peste 1 miliard de arme, în timp ce ţara îşi negocia prima salvare din 2010, scrie EUobserver.

Franţa a fost cel mai mare vânzător, cu 794 de milioane de euro implicate în afacerea cu avioane şi a vândut de asemenea rachete, de 58 de milioane de euro.

Olanda şi Germania au vândut împreună aproape de 90 milioane de euro electronice şi vehicule de teren. Italia a vândut la rândul ei de 52 de milioane de euro puşti şi piese de aeronave, în timp ce Spania a vândut de 33 de milioane de euro substanţe chimice de interes militar.

Ministrul adjunct grec al apărării din perioada achiziţiilor de armament Panos Beglitis a declarat pentru Thomson Reuters în 2010 că ţărie din UE nu au făcut presiuni asupra guvernului de la Atena să cumpere arme pentru a primi în schimb ajutorul financiar. Dar un consilier al liderului grec din acea perioadă George Papandreu, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru agenţia de ştiri: “Nimeni nu spune «Dacă nu cumpăraţi navele noastre de război, nu vă dăm bailout-ul». Însă logica ne-a spus că ne-ar fi sprijinit mai mult dacă făceam acest lucru”.

Grecia încearcă momentan să salveze fiecare centimă din bugetul său, dar rămâne una dintre ţările din regiune care cheltuie mult cu armamentul, dat fiind că ţara percepe Turcia ca un pericol militar.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole