GayFest 2013

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Program GayFest 2013

Luni, 3 iunie

Locație: Librăria Cărturești Verona
Adresa: Str. Pictor Arthur Verona Nr. 13-15

18:00 Inaugurarea Raftului cu Literatură LGBT

Anul acesta, literatura LGBT e Out & Proud!
În perioada 3-8 iunie, GayFest și librăriile Cărturești își unesc forțele pentru a vă pune la dispoziție un raft destinat exclusiv literaturii LGBT. Raftul este dedicat problematizării conceptelor luate de-a gata despre sexualitatea umană.

18:30 Lectură publică: Kevin Sessums

Kevin Sessums, autorul bestseller-ului internațional, Mississippi Sissy, vine la Cărturești să ne vorbească despre memoriul impresionant care i-a adus celebritatea, să ne citească fragmente din carte dar și să ne vorbească despre întâmplările personale care au inspirat-o.

Evenimentul de Facebook aici.

Locație: Teatrul TABU / Legere LIVE*
Adresa: Piața Rosseti Nr. 5

20:00 Teatru: Deseori Neobservat
Cu: Istvan Teglas, Cristi Gheorghe
Regia: Amalia Olaru
Durata: 60 min

Pornind de la o idee inspirată din romanul Hertei Muller, Leagănul Respirației, piesa de teatru Deseori Neobservat devine un spectacol autonom, un spectacol despre simplitatea legăturii dintre existență și nonexistență, despre jocul imaginarului cu realul și, bineînțeles, un spectacol despre iubire.

Evenimentul de Facebook aici.

*eveniment conex – Intrare: 30 RON

Marți, 4 iunie

Locație: Facultatea de Științe Politice, SNSPA, Sala 12
Adresa: Str. Povernei nr. 6

18:00 Discuție: Intersecționalitate, solidaritate, alianțe: experiențe și strategii

Este solidaritatea condiționată de experiență, dar și de înțelegerea intersecționalității formelor de opresiune? De ce este interesecționalitatea o perspectivă care lipsește atât din analizele politice cât și din practica activistă, de multe ori sectorializată pe cauze singulare?
Atelierul își propune să lanseze o discuție preliminară despre multiplicitatea formelor de opresiune și discriminare cu care multe persoane se confruntă în contextul societății românești.

Evenimentul de Facebook aici.

Miercuri, 5 iunie

Locație: Facultatea de Științe Politice, SNSPA, Sala 12
Adresa: Str. Povernei nr. 6

16:00 Dezbatere CESIP – Centrul de Studii în Idei Politice
Invitați: Liliana Popescu, Florin Buhuceanu, Roxana Marin, Rafael Andrade

“Eu nu am nimic cu homosexualii, da’ de ce trebuie să facă ăștia paradă în mijlocu’ străzii, să vadă copilu’ meu cum se țin ăștia de mână?”
Nu o singură dată ni s-a întâmplat să întâlnim astfel de manifestări din partea concetățenilor noștri. Din acest motiv dorim să ridicăm următoarele întrebari:
De ce este nevoie să atragem atenția?
De ce sunt organizate paradele Gay-Pride?

Într-o societate în care valorile creștine sunt adânc înrădăcinate în cultură, sunt oare oamenii pregătiți să conștientizeze că există semeni de-ai lor, care în fiecare zi se confruntă cu comportamente al căror grad de discriminare variază de la “Dacă îl ating, se ia și la mine?”, până la “Compania noastră nu angajează homosexuali.”.

Vă așteptăm la o discuție care își propune să arate și viziunea celor care nu au parte de atenția media, a celor care sunt luați în batjocură atunci când vorbesc despre drepturile minorităților sexuale, și a celor care luptă pentru drepturi pe care majoritatea le iau de bune.

Evenimentul de Facebook aici.

18:30 Proiecție film documentar + Discuție despre HIV, comunitatea bărbaților gay, bisexuali și trans și despre situația actuală a acestora în Romania
Invitați: Kevin Sessums, Tudor Kovaks, Marian Ursan

Filmul urmărește cronologic evoluția percepției sociale asupra HIV/SIDA, a demesurilor aplicate pentru îmbunătățirea acesteia, dar și pentru obținerea protecției legislative a comunităților afectate.
Proiecția va fi urmată de o discuție despre comunitatea bărbaților GBT (gay, bisexuali, transexuali) din România, în raport cu problematica HIV/SIDA și despre contextul social și legislativ autohton în care aceasta se află astăzi.

Locație: Club Control
Adresa: Str. Constantin Mille Nr. 4

23:00 Boulangerie – LGBT Party
Swizz Creepz (US), Ursa Majora

Joi, 6 iunie

Locație: Cinema Elvira Popescu
Adresa: Bd. Dacia Nr. 77

19:00 Proiecție scurtmetraje LGBT

Prora (11 min)
(Elveția, 2012)

Attu Vatn? (17 min)
(Islanda, 2010)

19:30 Discuție: De ce mergem la Pride?

Înaintea proiecției filmului Beyond Gay. The politics of Pride vă invităm la o discuție despre semnificația Pride-ului, despre importanța sa dar și despre nevoia de vizibilitate și exprimare în spațiul public.

21:00 Proiecție film (lungmetraj)

Beyond Gay. The politics of Pride
(Canada, 2009)
Regia: Bob Christie
Durata: 87 min

Beyond Gay. The politics of Pride este un documentar captivant care ne prezintă povestea marșului diversității, încă de la începuturile sale și până în prezent, evidențiind în permanență rolul și importanța acestuia în lupta la nivel global pentru drepturile civile ale comunității LGBT.

Vineri, 7 iunie

Locație: Cinema Elvira Popescu
Adresa: Bd. Dacia Nr. 77

17:00 Proiecție film (lungmetraj)*

I’m so Excited!*
(Spania, 2013)
Regia: Pedro Almodóvar
Durata: 90 min

O comedie gay-friendly, straight-friendly sau, mai bine zis, diversity-friendly, care ne va duce inevitabil cu gândul la producțiile cinematografice ale lui Almodóvar din anii de început ai carierei sale de regizor.

Filmul va fi subtitrat în limba română.

(*titlu original: Los Amantes Pasajeros)

*eveniment conex – Intrare: 10 RON

19:00 Proiecție scurtmetraje LGBT

Kiss & Kill (11 min)
(Franta, 2011)

Dentro Roma (27 min)
(Italia, 2006)

Skallaman (12 min)
(Norvegia, 2011)

20:00 Discuție: Persoanele transgender în Romania

Proiecția filmului Prodigal Sons va fi precedată de o discuție mai mult decât necesară despre situația persoanelor transgender din România, despre vizibilitatea lor dar și despre contextul legislativ actual în care acestea se încadrează.

21:00 Proiecție film (lungmetraj)

Prodigal Sons
(SUA, 2008)
Regia: Kimberly Reed
Durata: 86 min

Prodigal Sons, filmul cu care Kimberly Reed debutează ca regizoare, este un documentar impresionant despre familie, identitate sexuală și identitate biologică, despre traume ale copilăriei, dar și despre puterea dragostei unei familii.

Locație: Club Control*
Adresa: Str. Constantin Mille Nr. 4

00:00 Boulangerie – LGBT Party
Massimiliano Pagliara / Andrei Rusu / Ursa Majora

Event Facebook aici.

*eveniment conex – Intrare: 10 RON

Sâmbătă, 8 iunie

17:00 Marșul Diversității + Zonă liberă de discriminare

Anul acesta, Marșul Diversității va avea loc pe Șos. Kiseleff, cu plecare de la Arcul de Triumf și până la Piața Victoriei, după cum urmează:

17:00- 17:30 Adunarea participanților
17:30- 18:00 Parcurgerea traseului Arcul de Triumf –> Piața Victoriei
18:00- 19:00 Participare la zona liberă de discriminare

Adunarea participanților se va face la începutul Șoselei Kiseleff. Voluntarii Accept vă vor îndruma către punctul de pornire.
Marșul se va încheia cu o zonă liberă de discriminare, în apropierea Pieței Victoriei, în Parcul Kiseleff. Vom asculta împreună câteva discursuri, vom participa la diverse discuții și activități, creînd astfel un spațiu de siguranță în care fiecare participant se va putea implica activ.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole