Frustrare civilă în șosete de jandarm

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Catalin Tolontan pe tolo.ro (fragmente)

”Ne-a venit să ne aruncăm hainele pe jos în Piață!”. Probabil sînt surd. Sigur sînt surd. Mă uit în jur. Oamenii în uniformă continuă să spună aceleași lucruri. ”Sîntem aproape nedormiți de o săptămînă, sîntem plătiți mizerabil, ni s-au tăiat sporurile, toată țara ne înjură, iar voi, presa, relatați doar ce vă convine! Pe bune acuma!”.

Replicile se rostesc în curtea jandarmeriei, nu la un miting de protest. Sînt aici, în epicentrul de beton al mîndriei acestei arme de bărbați, și alți jurnaliști aud dialogul, deci nu e iluzia mea, iar jandarmii nu se feresc. Niciodată n-am simțit asta din partea lor.

Jurnalist pe linia dintre jandarmi și suporteri

Ajungi să-i cunoști. Și pe ei, și pe suporteri. Ca microbist, înveți raporturile dintre suporteri și forțele de ordine dintotdeauna. Stadionul, stadionul tulburat și entuziast, stadionul scăpat de sub control sau doar deziluzionat, stadionul este cea mai bună lecție de viață despre mulțime. Ajungi să simți suflul masei, să poți adulmeca distanța dintre înjurăturile care descarcă și cele din care pornește furtuna. Te obișnuiești cu diversitatea umană și cu muchiile întunecate din fiecare dintre noi. Și, peste toate, afli că totul e incomplet cînd crezi că ai cunoscut mulțimea.

Ca  jurnalist sportiv, scrii de peste 20 de ani de pe linia subțire, înșelătoare și plină de iluzii civilizatoare dintre  ultrași și jandarmi. În timp, ți-o încasezi de la ambele tabere. Și, tot în timp, oamenii încep să-ți înțeleagă profesia și să prindă încredere în tine, fără ca asta să fie o garanție că nu te poți întoarce oricînd la punctul 1.

Cum ajungi să-i cunoști? Sportul este primul care unește. Glumele pe cine va cîștiga titlul. Jucătorii favoriți. Ratările, de la Răducioiu, la Adrian Ilie și Pancu sau echilibristica lui Messi. Dar nu numai.

Jandarmii au aceleași preocupări ca orice tînăr sau ca orice părinte. ”Ai văzut că ăștia a pus olimpiadele pe județ la matematică și la informatică în aceeași zi?! Incredibil, nu le-a trecut prin cap că unii copii vor să meargă la amîndouă?!”. Nu le-a trecut prin cap, mai zice o dată omul în uniformă, stingîndu-și țigara în întunericul străzii de lîngă Universitate.

Cîștigă între 1.200 și 1.500 de lei pe lună ca subofițeri în forțele de ordine publică. Sînt cei pe care îi vedeți în stradă. Acum un an și jumătate, cei mai buni dintre ei cîștigau dublu. ”Da, dublu! Adică am pierdut jumate din bani. Asta cu 25% mai puțin la salarii a fost o păcăleală în ceea ce ne privește”, povestesc ei. Și e doar începutul poveștii.

”Apăr statul pentru 300 de euro pe lună”

Ca militari, aveau soldă. Plus sporuri de intervenție. Le-au fost incluse în salarii. ”Și salut!”, spun jandarmii. Pînă în 2010, șefii de unitate puteau să acorde bani în plus oamenilor lor merituoși. Salut și cu asta.

Cumulate, pierderile lor sînt mult mai mari de un sfert din venituri. Cei din medie aveau undeva la 500 de euro pe lună, au ajuns la 300. Iar frustrarea maximă este la cei buni.

În conferința de presă din primăvara lui 2010 în care a anunțat tăierile de salarii la bugetari, Traian Băsescu a fost întrebat dacă diminuarea de-a valma nu va fi o penalizare pentru cei competenți. Bun, rău, pierzi 25% din salariu.

Președintele s-a oprit o secundă asupra întrebării, încă se străduia să înțeleagă ce vrea să spună celălalt, în sală s-a simțit frustrarea sa, și a răspuns că nu ar fi timp să se facă o evaluare a personalului bugetar, dar că pînă la finalul anului se va face și evaluarea. Și că, pe baza restructurărilor, cei capabili vor putea cîștiga chiar mai mult decît acum.

S-a terminat 2010, a trecut și 2011. Guvernul n-a pomenit nimic despre o evaluare care să repare nedreptatea la adresa angajaților valoroși.

Cît despre restructurare, după doi ani în care s-a străduit epopeic să afle cîți oameni are aparatul de stat și cîți au fost restructurați în mod real, obținînd de la autorități cifre care nu se pupă, Ziarul Financiar nu mai are decît să-și pună xanax în loc de leu pe capul ziarului.

Pile politice la Jandarmerie

Banii nu sînt singura nemulțumire a jandarmilor. Încă de acum un an, ei au acuzat, atunci în surdină, politizarea instituției. ”Noi avem o onoare a armei, o reputație și o carieră. E incredibil cum au ajuns să fie promovați în conducere oameni fără pregătire. Doamne ferește să avem probleme mari sociale în țară!”. Între timp, au apărut și problemele. Și încă nu atît de mari.

”În toată această săptămînă de proteste, au fost ceva erori la comandă, nu vitale, dar se simte cum crește nemulțumirea trupei”, povestesc cei din stradă.

Episodul prezenței vineri, 20 ianuarie,  a maiorului Claudiu Gogu la sediul PD-L, demonstrat cu imagini de Antena 3, s-a răspîndit ca un gînd rău printre jandarmi. Din bucătar, Gogu a ajuns șef al Serviciului de Cercetare-Documentare, zona jandarmeriei unde se adună informațiile despre sindicatele violențelor urbane, aceeași zonă căreia i s-au tăiat fondurile pentru a-și plăti sursele din rîndurile grupurilor radicale de pe stadioane.

”Niciodată, dar niciodată, nu a existat o asemenea senzație ca în ultima perioadă că prestigiul instituției a ajuns să fie pătat de oameni sprijiniți politic” spun jandarmii.

(…)

Lovitură de stat urît mirositoare

Adevărul e că nu procentul suporterilor îi apasă pe ei. Ci faptul că, după o săptămînă de proteste naționale în care doar 2 la mie de manifestanți au creat probleme penale, ceilalți 998 dintr-o mie ”strigă multe lucruri cu care sîntem de acord și noi, jandarmii”.

Pe 18 ianuarie, Cătălin Tache, jurnalist cu surse îndelung exersate în zona forțelor de ordine, scria în ziarul Național că serviciile secrete sînt alertate de ipoteza unei lovituri  paramilitare, în care foști polițiști, jandarmi sau alte cadre, eliberate recent din funcții sau doar trase pe linie moartă, ar dori să răstoarne regimul mînă în mînă cu protestatarii.

Dacă asta fac serviciile, atunci după ce vor termina de ascultat și de filmat totul, vor constata că au nevoie de o reîmprospătare a tehnicii în stilul iMax și chiar mai mult decît atît!

Pentru că doar o cameră 3D, prevăzută cu un senzor olfactiv și plasată discret în mașinile de intervenție, ar putea descoperi complotul: iată cum șoșetele protestatare de civili s-au insinuat printre cele aproape putrezite de atîta purtare ale jandarmilor! Austeritatea a redus salariul, fondurile, mîndria și șosetele trupei. Iar acum, ciorapii civili au fraternizat cu cei militari. Sîntem aproape de insurecția șosetelor!

Și unele dintre ele, trase degrabă pe picioare în diminețile reci, nici măcar nu sînt împerecheate. O fi un semn al complotiștilor.

 integral aici

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole