Forați, cianurați, faceți şi un cutremur, numai să rămână Ungureanu prim-ministru

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnisoru pe VoxPublica

Cum să îl păstrezi pe Ungureanu premier şi după alegerile din noiembrie? O campanie PD-L  spoită cu o Mişcare Populară, aliată cu cine din Noua Republică sau Partidul Poporului se va nimeri în Parlament, cu cine va trăda din USL (eventual un întreg partid), cu eternele minorități… o notă de plată mai lungă decât de obicei pentru preşedinte.

Cine să plătească această notă? Premierul Ungureanu s-a întâlnit azi cu reprezentanții Chevron, o companie care vrea să foreze după gaze de şist la Bârlad, după ce guvernul bulgar le-a retras licența pentru că metodele pe care le folosesc sunt prea riscante. Forarea după gaze de şist se face la adâncimi mari, prin fisurarea rocilor cu substanțe poluante care pot ajunge în pânza freatică.

Forarea după gaze de şist prezintă şi risc seismic. BBC relatează (citiți aici) cum în Anglia forarea a fost suspendată după două cutremure într-o lună.

Ambasadorul american nu putea să lipsească de la discuțiile cu Chevron, după ce acum câteva săptămâni se întâlnea cu noul ministru al transporturilor Nazare să discute afacerile Bechtel în România. Mai lipseau Jeffrey Franks de la întâlnire să îi explice lui Ungureanu cum să vândă Romgaz şi ministrul finanțelor Bogdan Drăgoi să împrumute statul român la dobânzi mari pe Wall Street pentru a-i plăti pe amicii de la Golden Blitz să facă o şosea la Bârlad în întâmpinarea investitorului american.

Scos din cutie şi  technocrat în nimic,  premierul Ungureanu va înfrunta mişcări mai violente decât cele din frigul din ianuarie continuând colaborarea slugarnică cu banii americani de la Bârlad şi Roşia Montană. Românii nu vor accepta la Bârlad un proiect cu risc seismic, care a fost respins în Bulgaria pentru că era prea periculos.

Azi au fost ridicați de jandarmerie 12 oameni care protestau în fața Ministerului Economiei. Pariul lui Ungureanu că va rămâne premier şi după alegeri depinde de proiectele Roşia Montană şi Chevron. Astăzi, în întrevederea cu Ungureanu, afaceriştii de la Chevron au dorit să se asigure că pot începe proiectul –

“Discuţia a vizat proiectul grupului american de a începe forajul de gaze în România, oficialii Chevron dorind să se asigure că pot începe proiectul”, relatează surse oficiale pentru Mediafax.

Ungureanu are 30% popularitate, însă un cutremur la Bârlad când încep americanii să foreze îi va fi fatal.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole