Drumul banilor din pomelnice online: 1 euro acatistul de o zi, 24 de euro abonamentul la pomenire pe o lună

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Veşnicia se plăteşte cu cardul, online. La adunat resurse financiare BOR e foarte modernă. Mai jos aflaţi preţurile spre “cele veşnice”. Sursa Gandul.

“Salut, te informăm că am primit pomelnicul“. Aşa sună mesajul pe care administratorii portalului crestinortodox.ro ţi-l trimit după ce a fost confirmată plata online a serviciului bisericesc. Un euro te scuteşte de un drum la biserică.

Mănăstirea la care doreşti să fii pomenit va primi solicitarea ta într-un e-mail, iar părintele stareţ de acolo va scoate la imprimantă mesajul şi îl va citi în biserică, ne asigură preoţii de la trei dintre cele patru lăcaşe de cult care apar pe site. Patriarhia nu este de acord cu iniţiativa întreprinzătorilor care “speculează comoditatea”. Donaţiile credincioşilor ar trebui să fie benevole, iar serviciul religios nu ar trebui condiţionat de achitarea unei sume prestabilite, spun reprezentanţii Patriarhiei. gândul vă prezintă povestea din spatele pomelnicelor şi a rugăciunilor online, unde mesaje precum “Sunt Maria şi am 10 ani. Mă rog lui Dumnezeu şi Fecioarei Maria să nu îmi mai fie frică de vampiri şi diferiţi monştri” pot ajunge, cu uşurinţă, în biserică.

Cum explică reprezentanţii mănăstirilor “pactul cu internetul”

Soluţia modernă poate fi de ajutor pentru mănăstirile de la ţară, unde pomelnicele prin poştă ajung mai rar, dar şi pentru “românii de pretutindeni” care doresc “să-şi întărească credinţa strămoşească”, după cum explică administratorii portalului CreştinOrtodox.

Protosinghelul Antim de la Mănăstirea Dumbrăveni , din judeţul Constanţa, ne-a spus că a fost de acord să apară pe site, la solicitarea administratorilor. Aderarea la mediul online a fost o soluţie de compromis. “Prin poştă veneau foarte puţine pomelnice deoarece mănăstirea noastră nu este la fel de cunoscută ca altele”, a povestit protosinghelul pentru gândul. Potrivit clericului, pomelnicele ajung la mănăstirea constănţeană, iar o parte din banii achitaţi online rămân comision administratorului site-ului. Potrivit informaţiilor disponibile, acesta este societatea Active Soft S.R.L. cu sediul în sectorul 2, Bucureşti, aflată în subordinea societăţii Broadhurst Investments Limited din Cipru.

Unele dintre bisericile care apar pe site au fost recomandate de credincioşii de pe forumul CreştinOrtodox. În urma impresiilor lăsate de ei, administratorii paginii web au hotărât să contacteze Schitul Stejarul şi să le propună celor de acolo deschiderea unei secţiuni proprii pe site. Maica stareţă Ambrozia a trimis fotografii şi un scurt istoric, iar biserica a fost adăugată printre cele patru mănăstiri la care poţi trimite, de pe site, pomelnice. “Toţi banii ajung în contul nostru”, ne-a asigurat măicuţa în legătură cu taxele impuse. Fără ele, pomelnicul nu trece la “pasul următor” şi nu este trimis către biserica pe care ai ales-o.

Ieromonahul Nectarie de la Mănăstirea Crasna, tot din judeţul Constanţa, călătoreşte des în Franţa, unde a învăţat să se adapteze mentalităţilor occidentale. Are de-a face cu tineri şi ştie că internetul reprezintă o rutină zilnică pentru mulţi dintre ei. De aceea, alăturarea bisericii pe care o reprezintă în comunitatea CreştinOrtodox a venit ca o decizie firească. “Pomelnicele ajung pe mail. Sunt scoase la imprimantă şi aduse în biserică pentru a fi citite”, ne povestesc reprezentanţii Mănăstirii Crasna, din judeţul Constanţa.

Cu toate că, “administratorul site-ului nu garantează implicit sau expres pentru furnizarea serviciilor”, reprezentanţii bisericilor menţionate ne asigură că solicitările online ajung exact acolo unde le este destinaţia. Maica stareţă de la Schitul Stejarul spune că se descurcă mai greu cu internetul. În comuna Saraiu, unde se află lăcaşul de cult nu există internet, iar mesajele ajung la ea pe un stick care nu funcţionează mereu. “Primesc pe mail exact ce trimite omul şi îi trimit confirmare”, spune ea. Totuşi, ea ar prefera ca pomelnicele să fie trimise prin poştă deoarece “scrisorile nu s-au pierdut niciodată”.

24 de euro pentru o lună de ajutor divin

CreştinOrtodox oferă ajutor sfânt pentru toate categoriile de public, asigurând chiar pomenirea şi iertarea păcatelor pentru cei de pe lumea cealaltă. Direct din fotoliu, în ultima noapte dinaintea examenului, un student poate trimite de pe iPhone un “pomelnic pentru reuşita la examene şi alte momente importante din viaţă”. În funcţie de solicitare, credincioşilor le sunt calculate pe loc contravaloarea serviciilor promise : 1 euro pentru un acatist citit o zi în biserică, 1,84 euro pentru două zile sau 2,80 euro pentru trei zile.

Pentru un pomelnic cu o valabilitate de o săptămână, de pe cardul unui solicitant vor fi extraşi automat 6,16 euro, iar pentru o lună de ajutor divin, cei “păcătoşi” vor scoate din buzunar 24 de euro. Pentru izbăvirea de păcate a celor vii şi a celor trecuţi în nefiinţă, “vama” e plătită direct de pe cardurile Visa, MasterCard, Discover, American Express sau prin sistemul de plată online PayPal.

Patriarhia se opune practicii. “Una este când un credincios foloseşte o modalitate electronică pentru a face o donaţie unei biserici şi alta este iniţiativa unor întreprinzători inventivi care speculează comoditatea”, a declarat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române. Acesta spune că a avut surpriza să afle de la mai mulţi stareţi că biserica lor fusese inclusă pe astfel de site-uri fără ştiinţa lor. “Ridică o problemă de corectitudine. Nu se ştie dacă banii sunt trimişi către biserici sau dacă ele au primit pomelnicele”, a adăugat părintele Constantin Stoica.

Biserica Ortodoxă Română ţine pasul cu vremurile moderne: slujbele, în special cele din timpul sărbătorilor importante, sunt transmise pe internet şi radio, iar instituţia dispune de o televiziune şi un site.

Integral aici.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole