“Domnul preşedinte, poporul tău moare!”, versurile rap care au pornit revoluţia din Tunisia

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Un reportaj despre rapperul Hamada Ben Amour.

Revoluţia din Tunisia a pornit de la un cântec. Versurile sunau în felul următor: “Domnul preşedinte, poporul tău moare!”. A fost suficient pentru tunisieni să se implice în lupta pentru libertate. Rapperul tunisian, considerat acum “părintele revoluţiei”, a povestit, într-un interviu, ce a simţit când a compus cântecul.

Melodia, intitulată “Preşedintele republicii”, a fost lansată în noiembrie anul trecut. Atunci, rapperul Hamada Ben Amour a fost arestat şi a stat după gratii trei zile. La eliberare, poliţilştii i-au pus în vedere să nu mai cânte despre şeful statului, Ben Ali, sau despre familia lui. Muzicianul a ignorat însă avertismentul şi a postat controversata piesă pe Facebook.

“Cântecul meu era un mesaj direct adresat preşedintelui. Eram convins că această melodie va schimba ceva şi aşa a fost. A schimbat multe graţie site-ului Facebook”, povesteşte rapperul.

Cântecul a fost accesat de mii de persoane care s-au simţit inspirate de mesajul său. Versurile piesei – “Domnule preşedinte, poporul tău moare! Muţi oameni mănâncă din gunoi şi priveşte ce se întâmplă în această ţară. Mizerie peste tot!” – sunt considerate a fi punctul de plecare al revoluţiei izbucnite în Tunisia în urmă cu câteva săptămâni.

Mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut demisia preşedintelui de atunci, Ben Ali, văzut ca un dictator ce se afla la putere de 23 de ani. După săptămâni întregi de proteste, politicianul a părăsit ţara, iar noii demnitari au anunţat că vor organiza alegeri.

Acum, rapperul Ben Amour speră ca muzica lui să-i inspire şi pe alţii: “Transmit acest mesaj şi altor naţiuni precum Algeria, Maroc, Egipt şi Libia. Trebuie să reacţioneze la fel ca tunisienii. Cred că ar trebui să îşi câştige libertatea”.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole