Dezbaterea Fructe dulci, realități amare. Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Comunicat de presa

București, 07 noiembrie 2016

 

Dezbaterea Fructe dulci, realități amare

Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile

 

 

Vineri, 11 noiembrie, ora 17.00, Asociația Mai Bine organizează în spațiul Seneca Anticafe dezbaterea „Fructe dulci, realități amare. Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile”. Invitatul special al serii va fi Jorge Acosta Orellana, apărător al drepturilor omului în America Latină, iar discuțiile vor fi moderate de Bogdan Gioară, președintele Asociației REPER21.

 

Dezbaterea „Fructe dulci, realități amare. Drepturile muncitorilor și lanțurile de aprovizionare echitabile” este organizată de Asociația Mai Bine în parteneriat cu Asociația Art Fusion, Agenția Creionetica, Institutul de Economie Socială, ȘtiriONG, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND) și Rețeaua Europeană pentru Promovarea unei Economii Responsabile în sec. XXI (REPER 21).

 

Activitatea face parte din proiectul Make Fruit Fair!, care reprezintă un consorțiu global format din 19 parteneri din UE, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

 

  • În ce condiții lucrează muncitorii care produc fructele pe care le consumăm?
  • Cum este influențat mediul înconjurător?
  • Ce reprezintă lanțurile de aprovizionare?
  • Cine sunt cei mai puternici actori implicați?
  • Care sunt mecanismele care determină prețurile de producție și de vânzare?
  • În ce mod pot influența consumatorii tranziția către un comerț echitabil?

 

Acestea vor fi o parte din întrebările asupra cărora vom încerca să găsim răspunsurile împreună cu invitatul nostru și reprezentanți ai lanțurilor de supermarketuri, guvernului, sindicatelor, uniunilor, organizațiilor de retaileri, asociațiilor de protecție a drepturilor consumatorilor, organizațiilor non-guvernamentale.

 

Scopul proiectului Make Fruit Fair! este să contribuie la implementarea unor politici publice mai coerente ale Uniunii Europene, Statelor Membre și sectorului privat în direcția dezvoltării durabile, care să integreze respectarea drepturilor omului, muncă decentă și producție sustenbilă, asigurând astfel condiții de trai și de muncă mai bune pentru micii producători și muncitori din sectorul fructelor tropicale.

 

Jorge Acosta Orellana este cetățean ecuadorian, Jorge Acosta este fost pilot de avioane folosite pentru a pulveriza pesticide pe planatațiile bananiere, iar ulterior co-fondator ASTAC – Asociación Sindical de Trabajadores Bananeros, Agrícolas y Campesinos, o uniune sindicală a muncitorilor și fermierilor ecuadorieni din sectorul bananier.

 

În urmă cu aproape 10 ani a inițiat demersuri activiste pentru apărarea drepurilor muncitorilor în sectorul bananier și a participat la multiple întâlniri și reportaje internaționale pentru a informa cu privire la exploatarea fermierilor, violarea drepturilor omului în Ecuador precum și cu privire la comerțul echitabil al bananelor provenite din țara sa de origine.

Mai multe detalii pe: www.maibine.org.

 

Partenerii media: Radio RFI, StiriONG, CSRmedia, Critic Atac, Scena9, NonGuvernamental, Romania Pozitiva, Societal, Prof21, Deco si Eco, Gratuitor, Green-Report, Gala Societatii Civile.

 

PERSOANĂ DE CONTACT: Anca Gheorghică, Director executiv asociația Mai Bine, anca@maibine.eu, 0757 767 939

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole