Demonstratie de belire a mielului la Muzeul Judetean Vaslui (video)

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: http://www.vrn.ro

Partea 1

Partea 2

 

Ca la noi, la nimeni… Angajatii Muzeului Judetean sunt suspectati cã ar face, pe bune, sacrificii pe altarul culturii. În urmã cu o lunã, un grup de tineri a surprins desfãsurându-se în fata Muzeului Judetean o scenã incredibilã, jenantã, doar la un pas de a deveni de-a dreptul grotescã. Au filmat-o si postat-o pe Internet. Cei care au vizualizat înregistrãrile video în care un miel era jumulit de mama focului fix în fata Muzeului Judetean au plâns mai mult de mila omului decât de soarta mielului.

În urmã cu cinci zile pe YouTube au fost postate douã filmulete care prezintã patru bãrbati, despre care se zice cã ar fi angajati ai Muzeului Judetean “Stean cel Mare” Vaslui trudind de zor la jupuirea unui miel. Cele 2-3 minute de înregistrare te lasã mut de uimire, nu stii dacã ce-i este dat ochiului sã vadã este de râs sau de plâns. Mai exact, înregistrãrile video îi prezintã pe acestia, ziua în amiaza mare, în centrul Vasluiului, în fata muzeului, la doi pasi de Prefecturã si de seful cel mare de la Consiliul Judetean, îndeletnicindu-se cu o treabã gospodãreascã: cei patru jupuiau un miel atârnat de plasa care delimita santierul în care se lucreazã la modernizarea Centrului Civic. Absorbiti de treabã, târziu si-au dat seama cã scena lor jenantã are spectatori. Nu le-a pãsat, au grãbit ritmul, când au terminat, s-au sters pe mâini, si-au strâns mizeriile si au plecat dar, ca sã vezi, n-au sãrit gardul ci au intrat cu tot cu miel în sala de expozitii!

“Credintã si Traditie”-un titlu mai bun nici cã se putea

Scena s-a desfãsurat sub titlul ” Credintã si Traditie”, postat chiar la intrarea principala a sãlii de expozitii a Muzeului Judetean. Afisul anunta o expozitie tematicã, vernisatã pe 12 aprilie 2012, cu trei zile înaintea Pastelui. Probabil evenimentul organizat de muzeu nu li s-a pãrut protagonistilor nostri sufucient de reprezentativ si s-au decis sã le dea o replicã colegilor, sã punã în practicã toatã vorbãraia cu promovarea si conservarea traditiei de Paste. Au pus mâna pe una bucatã miel si cutite si s-au pus pe dihocat. Stând drept si judecând strâmb, am ajuns la concluzia cã cei trei au actionat justificat din postura angajatilor unei institutii care se ocupã de studiul si promovara celor mai importante momente ale culturii materiale si sprirituale, astfel de domni ar putea fi justificati cã au încercat sã reitereze ritualul sacrificiului unui animal care, stiintific vorbind, reprezintã un act de culturã, caracteristic tuturor civilizatiilor; unde mai pui cã au asezat si o fripturã proaspãtã pe masa de Paste!

La muzeu realitatea sunã cam asa…

Conducerea institutiei a aflat si ea ieri de mielul de Paste care a fost “aranjat” în fata Muzeului Judetean. Directorul Laurentiu Chiriac a fost rezervat în declaratii, dar ne-a asigurat cã nici unul dintre angajatii muzeului nu a luat parte la jupuirea mielului. ” Nu pot sã comentez prea mult pe marginea acestui subiect, astãzi am auzit si eu ce s-a întâmplat, astãzi am vãzut înregistrãrile de pe Internet. Într-adevãr, ce s-a petrecut în fata muzeului este de neacceptat, dar niciunul din cei implicati nu este angajat al muzeului. Este adevãrat cã în cel de-al doilea filmulet apare si cel care se ocupã de paza muzeului, angajatul este filmat în momentul în care încearcã sã-i îndepãrteze pe cei cu mielul din spatiul muzeului. O astfel de actiune nu-si are locul în spatiul public si mai ales în spatiul unei institutii de culturã, angajatul muzeului, responsabil cu paza trebuia sã fie mai prompt si sã ia atitudine mai ferm, pentru neglijenta lui va fi penalizat la salar”, ne-a declarat Laurentiu Chiriac. Agentul de pazã de la muzeu îsi recunoaste si îsi asumã neglijenta. Omul ne-a povestit cã cele întâmplate au avut loc în Sâmbãta Mare si cã cei trei care s-au apucat de jupuit un miel în mijlocul orasului erau angajati ai firmei care lucra la acea datã în santierul deschis în fata Muzeului Judetean. ” Am iesit la ei, le-am atras atentia si le-am cerut sã se retragã cu mielul din fata muzeului sã pãrãseascã spatiul public, iar în cele din urmã au plecat. Animalul nu a fost nici sacrificat, nici transat în fata muzeului. Mai mult nu am ce sã vã zic: de întâmplat s-a întâmplat”, ne-a spus agentul de pazã, încercând sã ne convingã cã el însusi nu a participat la operatiunea scandaloasã, dar din pãcate imaginile sunt mult prea grãitoare.

christmas tree store
easton express times
iphone 4 apps
adult learning theory
horror movies 2010

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole