Un an de Ponta şi de Hollande. Bilanţul slăbiciunilor

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

“Sînt politicieni, toţi sînt la fel etc. La bilanţul de un an al guvernării Ponta putem să ne rezumăm în a constata continuitatea politicilor lui Boc (FMI et UE cu aporturi autohtone), cum o face bine aici Iulian Anghel. Nu e însă doar atît. Trebuie să privim şi la bilanţul de un an făcut tot în aceste zile în Franţa: Hollande e în cădere liberă de credibilitate. După ce a cîştigat cu promisiuni de soluţii extra-austeritate, a reuşit să nu facă nimic. Nu UMP (PDL-ul lor) profită, un partid măcinat de scandaluri interne (exact ca PDL-ul nostru).

Ideea de bază e că nu poţi inversa politicile austeritate doar de la nivel naţional. Iar la nivel european, social-democraţia în ansamblu e în derivă ideologică totală, o stîngă căldicică cu unele spasme de criză. Tot centrul merge către o conservare fără milă a status quo-ului. Costurile devin din ce în ce mai dure. Social Democraţia a pierdut complet direcţia, se vor merkelieni ceva mai umani. Hollande e Monsieur Faible. Ponta e încă bine în sondaje, a intrat în jocul cifrelor şi macroeconomiei de bulevard a lui Traian Băsescu, liberalii au rămas cu decenii în urmă la un discurs care pare ancestral pe lîngă cel al PSD-ului (pesediştii sînt de stînga doar la serbări, liberalii se autoiluzionează că sînt progresişti dacă spun că totul se privatizează).”

Întregul articol pe Voxpublica.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole