Dăm afară din spitale medicii specialişti şi angajăm preoţi

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Conducerea Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga a solicitat Consiliului Judeţean Botoşani aprobare pentru construirea unei capele pe o suprafaţă de 120 mp din terenul aflat în  curtea spitalului. Demersul a venit în urma cererii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei către unitatea spitalicească de a înfiinţa un post de preot misionar de caritate care să ofere asistenţă religioasă pacienţilor bolnavi, rudelor acestora ce vin să îi viziteze pe perioada internării, precum şi cadrelor medicale şi personalului angajat al sanatoriului.
Pentru cine nu cunoaşte, precizăm că preotul va figura în organigrama unităţii spitaliceşti şi va beneficia de salariu din bugetul spitalului. În ultima perioadă asistăm la un fenomen extrem de ciudat. Prin spitale se reduce numărul medicilor de specialitate, se reduce numărul de paturi, se pun pacienţii internaţi la plata spitalizării, sunt puşi să-şi cumpere medicamentele, totul în scopul reducerii cheltuielilor pentru încadrarea în bugetul alocat. În schimb, aproape la fiecare unitate spitalicească se introduc în schemă preoţi, plătiţi cu lefuri mai mari decât ale medicilor rezidenţi. În fond, totul este o afacere prosperă a Bisericii, dar pe banii publici şi, ce-i mai revoltător, din banii adunaţi prin contribuţiile angajaţilor la fondul de sănătate. În România postdecembristă nu mai fabricăm medici bine pregătiţi profesional, fabricăm preoţi. În timp ce învăţământul liceal şi universitar se prăbuşeşte, seminariile şi facultăţile de teologie prosperă ca număr. Criza economică pare a fi extrem de favorabilă tagmei preoţilor, dar dezastruoasă pentru medici şi pacienţii lor. Orice om normal s-ar întreba la ce le trebuie preot acelor bolnavi psihici bătuţi de soartă, pentru că mintea lor este departe de trup.
Trăim zile grele. Dăm afară din spitale medicii şi angajăm preoţi! Totul cu avizul consilierilor judeţeni, care speră ca astfel să li se mai ierte din păcatele grele ce le încarcă conştiinţa.
Articolul complet poate fi citit pe site-ul ziarului Jurnalul de Botosani si Dorohoi Source: jurnalulbtd.ro

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole