Cum şi-au transformat americanii copiii în sclavi

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa Capital.

Ce au făcut americanii în ultimii 30 ani, prin consumul excesiv, va avea urmări destul de severe asupra generaţiilor viitoare.

Modul în care a evoluat nivelul datoriei naţionale a Statelor Unite este de-a dreptul îngrijorător.

“Am acumulat cel mai mare munte de datorii din toată istoria lumii, iar copiii noştri şi nepoţii noştri vor trăi cu aceste datorii tot restul vieţii lor”, scriu cei de la businessinsider.com, care au pus cap la cap nişte cifre interesante despre datoria americană.

În urmă cu 30 de ani, nivelul total al datoriei americane era sub 1.000 de miliarde de dolari şi era considerată la acea dată ca fiind o adevărată criză naţională. Acum, datoria naţională este de 14 ori mai mare.

La 28 decembrie 2010, datoria naţională a Statelor Unite era de 13.877.230.355.933 de dolari (aproape 14 mii de miliarde de dolari), conform Opens external link in new windowtreasurydirect.gov.

Dacă guvernul american ar începe chiar acum să plătească această datorie cu o rată de un dolar pe secundă, ar fi nevoie de 440.000 de ani ca să o termine de achitat. Dacă ar plăti cu o rată de 10 milioane de dolari pe zi, i-ar trebui nu mai puţin de 3.800 de ani să termine de plătit.

Datoria naţională a Statelor Unite creşte cu 4 miliarde de dolari pe zi. Guvernul american împrumută 2,63 de milioane de dolari în fiecare minut.

Conform unui raport al Trezoreriei americane, nivelul acestei datorii va atinge nivelul de 19,5 mii de miliarde de dolari în 2015.

Pînă în 2019, nivelul dobânzii la această datorie este de 900 de miliarde de dolari.

Dacă ar fi puse cap la cap 1.000 de miliarde de bancnote de 10 dolari, acestea ar putea face înconjurul planetei de 380 de ori. Cu toate acestea, suma nu ar fi suficientă pentru a stinge datoria naţională.

Actualul congres american a produs o datorie mai mare decât primele 100 de congrese americane la un loc.

La fiecare dolar pe care guvernul american îl cheltuie, 41 de cenţi sunt împrumutaţi.

Datoria guvernului american către China reprezintă un echivalent de 10.000 de dolari la fiecare familie de americani.

Dacă v-aţi fi născut în timpul lui Iisus Hristos şi cheltuiaţi câte un milion de dolari pe zi de atunci, nu puteaţi să cheltuiţi 1.000 de miliarde de dolari. Ei bine, statul american va acumula 1.000 de miliarde de dolari doar în 2011. Dacă în acest moment aţi începe să cheltuiţi câte un dolar în fiecare secundă, aţi avea nevoie de 31.000 de ani pentru a ajunge la această sumă.

În cazul în care ritmul de îndatorare se va menţine la acest nivel, datoria va ajunge la peste 700% din PIB în anul 2080.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole