Cum pot fi învinși benzinarii. Trecerea de la protest la război

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Pe VoxPublica Mihai Goţiu propune o nouă forma de protest împotriva benzinarilor.

Ideea nu îmi aparține. Eu doar o promovez, considerând că are mari șanse de reușită. Discutând cu prietenii am înțeles că ar fi fost aplicată cu succes în Anglia. Lucru care are, însă, mai puțină importanță dacă e real sau nu.

Cele trei zile de boicot a benzinăriilor reprezintă o acțiune bună. Din punctul de vedere al conștientizării problemei și al mobilizării consumatorilor. Dar pentru benzinari, din punct de vedere al profitului, reprezintă cel mult o ciupitură. Asta pentru că cea mai mare parte a protestatarilor fie au alimentat suplimentar în avans, fie vor consuma mai mult după încheierea protestului, când vor rămâne cu rezervoarele goale. Și, oricum, am mari dubii că boicotul va fi unul general.

Există însă și o soluție pe termen lung, care poate aduce victoria. La finalul protestului să înceapă un boicot împotriva unei singure companii. Pentru că, fie din cauză că statul nu poate, fie că nu vrea, companiile din domeniul petrolului acționează la ora actuală precum un cartel. Iar acest cartel trebuie spart. Un asemenea boicot are avantajul că poate dura pe termen nelimitat, consumatorii putând să alimenteze de la oricare altă companie, cu excepția celei boicotate. Sunt puține localitățile importante în care activează o singură companie.

Astfel, boicotul poate dura până când respectiva companie fie falimentează, fie scade prețul substanțial (cel puțin 10%). În momentul în care acea companie scade prețul (de preferat e să fie boicotată una dintre cele mai mari companii ori chiar cea mai mare), toți consumatorii să înceapă să alimenteze doar de acolo. Și astfel ar obliga și celelalte companii să scadă prețul. Și, de fiecare dată când o prețurile la benzină și motorină o iau razna, războiul să se reia.

Acum, pentru a nu fi intrepretată greșit ideea, nu pot oferi numele companiei cu care să se înceapă boicotul. Dar pe blogul ieftinitibenzina.blogspot.com puteți alege prin vot respectiva companie. Iar dacă ideea v-a convins, nu vă rămâne decât să o puneți în aplicare și să o popularizați.

***

UPDATE (sugestia unui prieten ) : De asemenea, pot fi boicotate magazinele și fast-food-urile din benzinării. Aceleași produse, și la un preț mai bun, le găsiți și în alte magazine. La fel și cafea și mâncare mai bună

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole