Cum ne face praf propaganda rusească

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe Voxpublica despre teama interesată de ruși.

Multe persoane speriate de propaganda rusească, mulţi patrioţi sufocaţi de îngrijorarea că România colcăie de agenţi ruşi. Serviciile secrete româneşti sînt nevoite să lase business-ul de zi cu zi şi să se mai înfoaie şi ele, tot prin intermediul presei şi al analiştilor, de megavigilenţă antirusească.

Unele analize sînt simple relatări ale unei griji transuropene, avem un răboi informaţional deci trebuie să facem ceva. Corect, trebuie mai ales să fim ceva mai deştepţi, mai puţin isterici, să nu ne apuce amocul belicos aiurea. Şi mai trebuie ca banii publici să nu alimenteze o pătură de oportunişti care să urle isteric toată ziua că ne bombardează ruşii.

Adevăratul pericol care se evidenţiază deja este să pui toate problemele româneşti şi europene pe seama propagandei lui Putin. Dacă e scris pe Russia Today înseamnă că nu e adevărat, urlă propagandiştii noştri ăia buni. Or, principala şmecherie e că într-un demers propagandistic serios nu e nevoie să minţi prea mult – spui mult adevăr şi-i dai o ramă interesată.

Cealaltă mare şmecherie e că puterile financiare şi politice de pe la noi vor profita reflex şi se vor umple de patriotism ca să dea în cap oricui critică ceva legat de ei. Tendinţa e vizibilă la diverşi agitatori pentru cauza cea bună:

– te iei de Troica? atunci eşti cu ruşii

– ai zis că băncile abuzează? să vezi cum fură oligarhii ruşi! Eşti un nesimţit că nu zici mersi cu sistemul nostru imperfect, cel mai bun din lumea asta

– ai zis că independenţa energetică e făcută să ascundă intenţii de liberalizare clare care vor lovi încă o dată în sărăcime? Eşti plătit de Gasprom

– ai protestat cu gazele de şist cu Chevronu’? De ce nu protestezi cu Gaspromu? Ba, se protestează, dar nimeni nu-i bagă în seamă… Nu contează, eşti vîndut.

– ai dreptul să critici OMVul austriac pentru că e cu ruşii. Dar nu te lua de Petrom.

– te-ai luat de Macovei?, cel mai dur critic al lui Putin şi al lui Ponta? ai fost cumpărat de Putin

– te-ai îndoit că Poroşenko şi ai lui ar fi altceva decît nişte “oligarhi buni”? Facem liste cu “plătiţii de Putin” şi de punem în top.

– ai cerut salariul mai mare şi eliminarea inegalităţilor din sistemul de plată? eşti un comunist eurasiatic, tu nu înţelegi că Europa e în cumpănă?

– ai criticat TTIP? du-te-n Siberia

– ai criticat legislaţia muncii, ai cerut să nu se privatizeze zone strategice din industrie  sau să nu se liberalizeze “piaţa” educaţiei şi sănătăţii? Plătit de Putin, nenorocitule.

Puteţi completa lista cu multe altele asemănătoare. În general, cam tot ce bate spre social, spre critica curentelor dominante politice, este deja  asociat cu Putin. Propagandiştii aşa-zis europeni (precum Ghinea sau Macovei) îi fac treaba lui Putin, îi compun armate fără ca ele să existe. Or fi fiind şi nişte exotici care vorbesc cu Dughin pe Skype, dar ăia chiar există ca să mai rîdem din cînd în cînd de ei, nu au nici o influenţă. E adevărat că o presă ultratabloidă va face tot timpul mare caz de nimic, e mai ieftin şi cu audienţă bună. Nu există pericol de susţinere românească pentru Rusia, să fim serioşi. Putin e periculos printr-o ideologie asemănătoare cu a unora dintre patrioţii de pe aici. Nu cred că are cineva dificultăţi să mai descifreze cîte o piesă de propagandă rusească mai proastă decît Rambo 4. Dubioşenia intervine cînd armele “luptătorilor” noştri se întorc către “ţinte interne”.

Spaima propagandiştilor noştri patrioţi e alta:  “duşmanul din interior”. Duşmani din interior  sînt toţi ăia care nu cîntă în struna puterilor economice sau politice.

Frica de ruşi funcţionează din ce în ce mai bine ca un pumn în gură împotriva oricărei dezbateri democratice interne. Dacă aş fi un tip rău intenţionat din Vest, aş plăti reclamă la Russia Today să mă atace şi mi-aş rezolva problemele în stil patriotic. Simplific de dragul înţelegerii mai clare al răului propagandistic în general. Sîntem nu doar aproape de Rusia, sîntem de ani de zile în situaţia de cei mai săraci din UE, cu răspunsuri de stat anemice şi cu o toleranţă mare pentru tot ce înseamnă abuz economic. Orice camuflare a acestei situaţii, abia asta e adevărata propagandă. Restul sînt mici artificii pentru nişte fronturi neaşteptat de unitare pe această temă, fie ele de la Hotnews, Romania TV, Dilema sau Antena 3. Combustibilii sînt diverşi, de la americanism despletit, la patriotism stil securistic, anii 70.

Efortul ar trebui să vină tocmai pentru clarificare, pentru informare cît mai exactă. Or, aşa de europeni sîntem, că exact pentru informare exactă nu ne rămîn niciodată nici chef, nici bani.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole