Cui ne laşi tu, Traiane?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Domnişoru pe VoxPublica

Revista 22 îndeamnă românii la boicotarea referendumului, trecând pragul rațiunii din casa binelui comun în casa interesului lui Basescu.

Revista 22 consideră că opinia majorității nu e demnă de luat în calcul: “Majoritatea populaţiei, încă traumatizată de măsurile de austeritate ale fostei guvernări, pare să nu înţeleagă bine miza demiterii preşedintelui Traian Băsescu.”

Intelectualii susțin că Băsescu este un rău mai mic. Cosmin Alexandru rezonează : “Când îl vedeam pe Băsescu cum ține la brâu și specimene pedeliste dubioase, nu mi se părea deloc un președinte bun. Acum, însă, când am văzut la putere specimenele useliste pe care le ținea în frâu, mi se pare că a fost un președinte mult mai bun.”

Intelectualii care îndeamnă la boicot preferă să nu vadă ochii sclipind de calcul ai animalului politic Băsescu, care, revenit la putere, va avea program de voie până la finele mandatului:
– Va face paradă de faptul că este întâiul ascultător de telefoane şi stăpânul butoanelor.
– Repus în funcție, Băsescu va avea grijă să atribuie fiecare problemă din economie guvernării USL, de la sărăcie la autostrăzi neterminate.
– Va continua campania de susținere a proiectelor Roşia Montană, Chevron şi CupruMin.
– Nu va ezita să submineze actul de guvernare şi să folosească fiecare ocazie politică pentru a susține PD-L.
– Va promova toate măsurile neoliberale impuse de FMI în Sănătate şi Educație, indiferent de poziția guvernului.

Românii nu mai vor încă un an de Băsescu răzbunător şi intrigant. Pentru cine speră că într-un an de zile cu Băsescu se vor rezolva mari cazuri de corupție se înşeală. Au fost opt ani de mandat în care a făcut aluzii la “băieți deştepți” dar abia acum se anulează contractele Hidroelectrica. Opt ani de mandat în care a “ținut la brâu specimene pedeliste”.

Intelectualii se tem că noua putere îi va ostraciza o vreme, însă, mai mult decât atât, se tem că vor trebui să muncească pentru a îndeplini rolul de societate civilă care să vegheze la buna funcționare a instituțiilor statului şi la respectarea regulilor jocului democratic. Costi Rogozanu surprindea pasivitatea intelectualilor lui Băsescu : “Nu vă întoarceţi măcar ca să numiţi procurorii?” era întrebat preşedintele la întâlnirea cu Grupul de Dialog Social .

În fața USL, românii nu duc lipsă de opoziție politică, de monitorizare europeană, de alegeri în care să îi poată taxa pentru derapaje, la nevoie nu duc lipsă de pietre. Românii duc însă lipsă de jurnalişti şi societate civilă imparțială politic.

De când te obligă ca intelectual rațiunea să susții intrigile politice ale unui ipocrit care îşi apără partidul şi interesele prin dezinformări şi şuşanele? De când e viziunea intelectualilor români “cu iştialalți ne e mai rău”?

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole