Corina Dumitrescu şi Victor Alistar nu au ce căuta în guvern

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Ciprian Siulea pe VoxPublica

Nici Dumitrescu, nici Alistar nu au ce căuta în vreun guvern al României. Argumentele sînt simple şi evidente.

Nu are ce căuta în guvern un rector al unei universităţi private, atîta timp cît reglementarea decentă a universităţilor private de către stat este departe de a se fi realizat. Cu atît mai puţin, este complet aberant să pui ministru al educaţiei un rector care a dat în judecată guvernul şi care e în incompatibilitate clară.

Nu are ce căuta în guvern un rector care este acuzat de plagiat şi care pretinde doar că a studiat la “Standford”, atîta timp cît nu clarifică în mod convingător aceste chestiuni. În fine, CV-ul plin ochi de greşeli denotă, dacă nu incultură, cel puţin un maxim dispreţ pentru public. E şi ăsta un motiv mai mult decît suficient pentru care Corina Dumitrescu ar trebui să rămînă la afacerea ei creştină.

Nici Alistar nu are ce căuta în guvern. Spre deosebire de Victor Ponta, nu mă “pricep la drept”, dar nici nu trebuie. Lăsînd la o parte că problema de incompatilitate pare, chiar şi pentru un nespecialist, clarificată juridic, acuzaţiile de incompatilitate şi cea de fals în declaraţii ale lui Alistar sînt suficiente pentru a-l descalifica pentru postul de ministru, atîta timp cît circumstanţele le dau o plauzibilitate rezonabilă.

Prezumţia de nevinovăţie este un pincipiu vital, dar, de asemenea, este absurd ca deţinătorii puterii să invoce la nesfîrşit acest principiu în astfel de situaţii. Este ca şi cum ai pretinde că un guvern trebuie doar să respecte legea, ceea ce este absurd. Un guvern poate să respecte legea şi să lase totul să se ducă de rîpă.

Nu, cei aflaţi la putere trebuie să facă mai mult decît atît. Trebuie şi să respecte legea, şi să producă un anumit bine public, pentru care au nevoie de oameni competenţi şi integri. Iar aceştia trebuie selectaţi nu doar pe baza legii, ci şi pe baza multor altor criterii suplimentare.

Guvernul Ponta porneşte foarte prost cu aceste două propuneri, pe lîngă ceilalţi anonimi, tehnocraţi şi aghiotanţi prin care, spuneam în postul trecut, acest guvern evită de fapt responsabilitatea politică. Dacă Victor Ponta insistă cu menţinerea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar în guvern, asta nu poate însemna decît că business-urile private ale PSD înseamnă mai mult pentru acest partid decît opinia cetăţenilor (ca şi a mediilor specializate).

Îndepărtarea acum a celor doi e doar o condiţie necesară elementară, nici pe departe suficientă. Guvernul acesta va mai trăi numeroase momente în care îi va fi foarte greu să nu-şi rupă gîtul. Poate că ar fi o idee să n-o facă chiar din secunda 0.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole