Comunicat privind intervenţia jandarmilor împotriva protestatarilor

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

18.01.12 / Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

În legătură cu protestele începute în data de 13 ianuarie 2012 şi cu intervenţia jandarmilor împotriva protestatarilor, APADOR-CH face următoarele precizări:

1.            Jandarmii nu au dreptul discreţionar de a lovi pe cine vor, cât timp vor şi cu intensitatea/brutalitatea pe care o vor. Imobilizarea persoanei nu presupune lovirea acesteia ori supunerea la rele tratamente. Legea jandarmeriei prevede în art. 33 că folosirea forţei nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente ori acţiunilor ilegale şi va înceta de îndată ce scopul misiunii a fost realizat. Situaţia manifestaţiilor începute în 13 ianuarie este cu atât mai gravă cu cât, în mai multe imagini difuzate de televiziuni, au existat cazuri cu persoane căzute la pământ lovite cu picioarele, pumnii sau bastoanele de către jandarmi. Lovirea unei persoane de către jandarmi constituie infracţiune (după caz, supunere la rele tratamente, tortură sau purtare abuzivă).

Pentru tragerea la răspundere penală a celor vinovati de violenţe împotriva manifestanţilor este necesar ca victimele agresiunilor să se prezinte la un serviciu de medicină-legală sau la Institutul de Medicină Legală şi să obţină certificatul medico-legal, să identifice, în măsura în care este posibil, probe audio-video sau martori care au asistat la incident şi să formuleze plângere penală, pe care să o depună sau să o trimită prin poştă parchetului din localitatea unde s-a întâmplat incidentul.

2.            Potrivit art. 35 din Legea jandarmeriei (Legea nr. 550/2004), jandarmii nu au dreptul să conducă administrativ la secţia de poliţie sau la unitatea de jandarmi persoane despre care nu pot dovedi că au săvârşit fapte contrare legii prin care au provocat dezordine/tulburări şi necesită imobilizare. Cu alte cuvinte, jandarmii nu au dreptul să încarce manifestanţii în dube şi să-i transporte la diferite secţii de poliţie, urmând ca abia acolo să facă trierea persoanelor care au fost sau care nu au fost violente, care au comis sau nu fapte contrare legii. Nu pot fi conduşi decât cei despre care jandarmeria are dovezi, în momentul ridicării, că se încadrează în condiţiile menţionate mai sus, prevăzute de lege, pentru conducere. În caz contrar, conducerea persoanei la secţia de poliţie/unitatea de jandarmi constituie infracţiunea de lipsire de libertate a persoanei în mod ilegal. De asemenea, împiedicarea unei persoane de a se deplasa cu trenul sau alt mijloc de transport acolo unde doreşte, fără o justificare legală a acestei împiedicări, constituie tot infracţiunea de lipsire de libertate în mod ilegal.

3.                  Autorităţile statului sesizate cu astfel de plângeri au obligaţia de a desfăşura cu celeritate o anchetă amănunţită, aptă să ducă la identificarea şi tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

Persoanele care au fost victimele unor abuzuri din partea jandarmilor şi doresc să se adreseze APADOR-CH o pot face la office@apador.org, 021 312 45 28, 021 312 37 11.

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole