CLUJ, Vineri, 27 noiembrie, ora 18.00, se lansează “Plante exotice. Teoria și practica marxiștilor români”

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

CLUJ, Vineri, 27 noiembrie, ora 18.00, se lansează Plante exotice. Teoria și practica marxiștilor români. Vor fi prezenţi la tranzit.ro/Cluj Alex Cistelecan, Andrei State şi Ştefan Guga. Discuţia va fi moderată de Claudiu Gaiu.

afis

„Chiar dacă marxismul românesc este, cantitativ și comparativ vorbind, relativ sărac numeric, el este consistent și relevant (nu doar în grilă locală), ignorarea sa postdecembristă fiind, prin urmare, una cât se poate de nejustificată. Miza volumului de față este de a umple această mare lacună, analizând contribuția teoretică (în raportul ei cu practica politică) a reprezentanților marxismului românesc: Constantin Dobrogeanu-Gherea, Lotar Rădăceanu, Șerban Voinea, Lucrețiu Pătrășcanu, Henri H. Stahl, Miron Constantinescu, Pavel Câmpeanu.

Încă de la apariția teoriei și practicii progresiste în România, ideologii și intelectualii liberali și conservatori locali au considerat socialismul o „plantă exotică”. Deși acest lucru este adevărat – și nu doar cu privire la socialism ori marxism, ci în legătură cu toate ideile și instituțiile moderne ce au pătruns în societatea noastră abia în secolul al XIX-lea –, nu putem să nu observăm totuși că, dintre toate plantele de import, marxismul a fost și a rămas cea mai exotică. Poate că a venit vremea s-o și aclimatizăm.” (Alex Cistelecan / Andrei State)

Din cuprins:

Constantin Dobrogeanu-Gherea văzut de Andrei‡ˆ‰€‚ S„†„€tate; Lotar Rădăceanu și Șerban Voinea văzuți de M‚ihai-Dan Cîrjan și Adrian Grama; Lucrețiu Pătrășcanu văzut de Costi Rogozanu; Henri H. Stahl văzut de Ștefan Guga; Miron Constantinescu văzut de Florin Poenaru; Pavel Câmpeanu văzut de Alex Cistelecan

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole