CLUB ELECTROPUTERE CRAIOVA

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Centru pentru Cultura Contemporana

KAREN MIRZA and BRAD BUTLER, Exception and the Rule,  2009,  video  28.03 min, Courtesy: Karen Mirza and Brad Butler

Ultima Revolutie Analogica, o Cutie a Memoriei27 Aprilie – 22 Mai 2012Deschidere:
Vineri, 27 aprilie 2012, orele 19

Curatori:
Stefan Constantinescu, Xandra Popescu

Artisti:
Stefan Constantinescu, Peter Forgacs, Zuzanna Janin, Karen Mirza si Brad Butler, Liliana Moro, Deimantas Narkevicius, Yves Netzhammer

Locatie:
Club Electroputere
Str. Calea Bucuresti nr. 56, Craiova

http://www.memory-box.org/

Proiectul Ultima Revolutie Analogica, o Cutie a Memoriei reuneste artisti din Est si din Vest, reflectand asupra conceptelor de revolutie si diviziune geo-politica.

Expozitia va prezenta, sub forma unei instalatii, o serie de lucrari video realizate de catre Stefan Constantinescu, Peter Forgacs, Zuzanna Janin, Karen Mirza si Brad Butler, Deimantas Narkevicius, Yves Netzhammer si o lucrare audio a artistei Liliana Moro.

Daca valul de schimbari care a cuprins Nordul Africii si Orientul Mijociu este cunoscut sub numele de Revolutia Digitala, evenimentele din 1989 pot fi grupate sub titlul generic de Revolutie Analogica. Pentru revolutiile zilelor noastre, libera circulatie a informatiei functioneaza ca un catalizator al revoltei sociale. In cazul revolutiilor din 1989, televiziunea este cea care a jucat un rol esential, realizand primul contact intre doua lumi separate. Acest proiect analizeaza relatia dintre evolutia tehnologica si revolutie, iar la un nivel mai profund, ideea de diviziune prin politica zidurilor si granitelor.
Prin reconsiderarea trecutului, initiatorii proiectului deschid calea pentru o dezbatere mai larga despre politica granitelor. La douazeci de ani dupa caderea Zidului Berlinului, alte ziduri si bariere raman in picioare sau sunt construite in diferite parti ale lumii.

Stefan Constantinescu(1968) este artist vizual si cineast. In 2010 a participat la Bienala de la Bucuresti cu instalatia Un Albastru Infinit, realizata din pictura si fotografie. In 2009 a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia, cu filmele Passagen si Troleibuzul 92. In 2009 a regizat impreuna cu Julio Sotto filmul Dacia, dragostea mea, un portret al tranzitiei Romaniei de la comunism la capitalism, prin povestea automobilului Dacia, o emblema a Romaniei Comuniste. In 2008 a realizat cartea pop up, Epoca de Aur pentru Copii, o carte despre istoria recenta a Romaniei.

Xandra Popescu (1980) este dramaturg, artist video si curator. Lucrarile ei abordeaza teme precum: creativitatea anonima, auctorialitatea si intimitatea in economia cunoasterii. A studiat Stiinte Politice si Scriere Dramatica. Una dintre lucrarile sale curatoriale: Chiar daca nimeni nu te vrea, eu te voi iubi mereu, a fost prezentata la Venetia in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultură si Cercetare Umanistica.

Peter Forgacs
(1950) este un artist media si producator de film independent din Budapesta. Este cunoscut pentru seria de filme si instalatii Private Hungary. Aceasta serie are la baza filme de amator realizate intre 1920-1980, care documenteaza cursul unor vieti obisnuite care urma sa fie tulburat de o extraordinara trauma istorica. A debutat international cu filmul Familia Bartos in 1988. Intre 2000 si 2002 Peter Forgacs a fost in rezidenta la The Getty Museum/Getty Research Institute din Los Angeles unde a realizat instalatia Danube Exodus: Rippling Currents of the River. In 2009 Peter Forgacs a reprezentat Ungaria la Bienala de la Venetia expunand instalatia Col Tempo – The W. Project.

Zuzanna Janin (1961) realizeaza sculpturi, instalatii, video, fotografie si performance. In lucrarile sale abordeaza teme precum spatiul, memoria, timpul si tranzitia. Intre 2009 si 2010 a lucrat la o serie de instalatii video intitulata Majka from the Movie. Seria este compusa din episoade non-narative, ce au la baza serialul de televiziune polonez Madness of Majka Skowron, in care, in copilaria sa, Zuzanna Janin a interpretat personajul principal. Astfel in Majka from the Movie, adolescenta Majka Skowron evadeaza din serial si vagabondeaza printr-un caleidoscop de cadre din televiziune si cinema din anii ’70 pana in prezent.

Karen Mirza si Brad Butler lucreaza impreuna din 1997. Activitatea lor are la baza colaborarea si dialogul. Aceasta se manifesta printr-o practica diversa precum film, instalatie, fotografie, performace, publicatii si proiecte curatoriale. Activitatea lor se angajeaza in problematizarea unor concepte precum “colaborarea”, “participarea”, “rasturnarile sociale” si rolul traditional al artistului ca producator si cel al publicului ca receptor. Proiectul lor actual The Museum of Non Participation, comisionat de catre Art Angel, propune un muzeu conceptual geo-politic format din gest, imagine si bariere de limbaj.

Liliana Moro (1961) traieste si lucreaza in Milano. In 1989, impreuna cu alti artisti, a fondat Via Lazzaro Palazzi in Milano, care s-a inchis in 1993. In 1992 a fost invitata de Jan Hoet sa participe la Documenta IX in Kassel iar in 1993 a facut parte din Open Section la Bienala de Arta de la Venetia. A participat la importante expozitii de grup printre care Italics, curatoriat de catre Franesco Bonami in Palazzo Grassi si Save Venice la Magazzini del Sale la cea de-a 53-a Bienala de la Venetia.

Deimantas Narkevicius (1964) este artist si cineast stabilit in Vilnius. Asa cum a declarat in numeroase randuri, filmele sale sunt intr-o oarecare masura sculpturi extinse. Adeseori acestea sunt adaptate spatiului de expunere, iar din punct de vedere tematic, pleaca de la circumstante personale foarte specifice. Lucrand in formate diferite de film, insereaza de multe ori fragmente din alte medii – desen, fotografie si media. El a castigat recunoastere larga pe scena artei internationale si a reprezentat Lituania la cea de-a 49-a Bienala de Arta de la Venetia, in 2003.

Yves Netzhammer (1970) este un artist elvetian care activeaza in Zurich. Lucreaza cu instalatii video, proiectii de diapozitive, desene si obiecte. In 2007 a reprezentat Elvetia la Bienala de la Venetia impreuna cu Christine Streuli. In 2003 si 2005 a participat la Moving Image Biennial in Geneva. Lucrarile sale fac parte din colectii precum: FRAC – Nord-Pas de Calais, Dunkerque, FRAC – Provence-Alpes-Côte d’Azur, Marseille sau Stiftung Wilhelm Lehmbruck Museum din Duisburg.

Ultima Revolutie Analogica, o Cutie a Memoriei  a fost lansat in cadrul Bienalei de Arta de la Venetia in 2011 si intinerat in Bucuresti (Make a Point) si Londra (Galerie8).

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole