Acasă Insert Cît de tare ne-am stricat votul? Nu, nu e luptă intelectual-gunoier, e altceva

Cît de tare ne-am stricat votul? Nu, nu e luptă intelectual-gunoier, e altceva

5

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Vot pe liste? Am reuşit să facem praf sistemul de vot pentru că au existat cereri naive de “curăţare a clasei politice”. Societatea civilă – presă, ong, intelectuali diverşi – au vrut să tot “curăţăm”, să fie oameni cît mai “reprezentativi”. Aşa a apărut uninominalul cel ciudat (cu adaosuri care-l fac şi mai absurd). Apoi, modificarea a continuat impusă de politicieni care ar vrea să cîştige fără cel mai mic efort – aşa a apărut practic negocierea pe care am văzut-o la alegerile trecute, în care practic se stabilesc învingătorii înainte de alegeri. Aşa au apărut şi alegerile decalate în fel şi chip, astfel încît să putem trăi într-o perpetuă votare.

Votul pe liste e cel mai cinstit dacă este dublat de altceva, cu adevărat important: de competiţie internă şi pe bune în partide. Acum este vot pe bani într-o covîrşitoare măsură. Dar dacă lista propusă de partid va fi rezultatul unei competiţii interne pe bune, atunci nu văd ce ar fi nedemocratic în acest sistem. Uninominalul a ajuns o tîmpenie. Iar alegerile locale cu primari din primul tur vor fi mai nedemocratice decît oricînd.

Lupta intelectual-gunoier. Preda nu are rezultate bune în sondaje. Prigoană are, asta e argumentaţia Elenei Udrea. Dar problema e alta, nu e de luptă între intelectual şi gunoier. Preda e un tip susţinut de preşedinte. Prigoană e omul cu bani susţinut de o tipă care e susţinută de preşedinte. Aşa aş rezuma barbar situaţia. Iar Preda nu a beneficiat de nici o competiţie reală în interiorul partidului.

Cea mai spectaculoasă ascensiune în interiorul unui partid în ultimii ani a fost cea a lui Victor Ponta. Pentru că a fost validat într-o competiţie serioasă internă – alegerile pentru preşedinţia partidului au zguduit nişte structuri osificate, oricît ar părea de improbabil. Sper ca măcar Ponta să fi înţeles acel lucru. PNL n-a avut parte de aşa ceva, lucru care deja se vede prin racolări haotice, incoerenţe diverse. PDL se prăbuşeşte şi pentru că a avut “piaţă liberă” la cumpărat de putere – debandadă totală de clientelism, acumulare de privilegii de la stat şi legea junglei. Şi n-a avut nici o competiţie serioasă internă. La tineret, au ales-o pe EBA şi apoi pe preferatul Ebei. Algerea lui Boc a fost o cacealma sinistră. Cînd, cum, unde să te afirmi, să creşti în sondaje? Singura afirmare e scandal, contracte grase publice şi glume de prost gust. Prigoană e băiatul cu bani, Preda e băiatul care a profitat de o susţinere de sus pe care acum nu o mai are. Nici unul nici altul nu au cum să evolueze în partid.

Comments are closed.