Cît de tare ne-am stricat votul? Nu, nu e luptă intelectual-gunoier, e altceva

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Vot pe liste? Am reuşit să facem praf sistemul de vot pentru că au existat cereri naive de “curăţare a clasei politice”. Societatea civilă – presă, ong, intelectuali diverşi – au vrut să tot “curăţăm”, să fie oameni cît mai “reprezentativi”. Aşa a apărut uninominalul cel ciudat (cu adaosuri care-l fac şi mai absurd). Apoi, modificarea a continuat impusă de politicieni care ar vrea să cîştige fără cel mai mic efort – aşa a apărut practic negocierea pe care am văzut-o la alegerile trecute, în care practic se stabilesc învingătorii înainte de alegeri. Aşa au apărut şi alegerile decalate în fel şi chip, astfel încît să putem trăi într-o perpetuă votare.

Votul pe liste e cel mai cinstit dacă este dublat de altceva, cu adevărat important: de competiţie internă şi pe bune în partide. Acum este vot pe bani într-o covîrşitoare măsură. Dar dacă lista propusă de partid va fi rezultatul unei competiţii interne pe bune, atunci nu văd ce ar fi nedemocratic în acest sistem. Uninominalul a ajuns o tîmpenie. Iar alegerile locale cu primari din primul tur vor fi mai nedemocratice decît oricînd.

Lupta intelectual-gunoier. Preda nu are rezultate bune în sondaje. Prigoană are, asta e argumentaţia Elenei Udrea. Dar problema e alta, nu e de luptă între intelectual şi gunoier. Preda e un tip susţinut de preşedinte. Prigoană e omul cu bani susţinut de o tipă care e susţinută de preşedinte. Aşa aş rezuma barbar situaţia. Iar Preda nu a beneficiat de nici o competiţie reală în interiorul partidului.

Cea mai spectaculoasă ascensiune în interiorul unui partid în ultimii ani a fost cea a lui Victor Ponta. Pentru că a fost validat într-o competiţie serioasă internă – alegerile pentru preşedinţia partidului au zguduit nişte structuri osificate, oricît ar părea de improbabil. Sper ca măcar Ponta să fi înţeles acel lucru. PNL n-a avut parte de aşa ceva, lucru care deja se vede prin racolări haotice, incoerenţe diverse. PDL se prăbuşeşte şi pentru că a avut “piaţă liberă” la cumpărat de putere – debandadă totală de clientelism, acumulare de privilegii de la stat şi legea junglei. Şi n-a avut nici o competiţie serioasă internă. La tineret, au ales-o pe EBA şi apoi pe preferatul Ebei. Algerea lui Boc a fost o cacealma sinistră. Cînd, cum, unde să te afirmi, să creşti în sondaje? Singura afirmare e scandal, contracte grase publice şi glume de prost gust. Prigoană e băiatul cu bani, Preda e băiatul care a profitat de o susţinere de sus pe care acum nu o mai are. Nici unul nici altul nu au cum să evolueze în partid.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole