Cît costă anticomunismul? Partea cu cifrele

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: VoxPublica / Costi Rogozanu

Se punea acum cîteva zile întrebarea într-un titlu al unui editorial de Alina Mungiu Pippidi: cît costă anticomunismul? Răspunsul nu era în cifre:

Dl. Tismăneanu să nu mai conducă anticomunismul din vila lui Ceauşescu de pe Mircea Eliade, că dă simbolic foarte prost, să renunţe la ideea că poate face un monopol, o megacomisie anticomunistă cu toată lumea depinzînd de el ca patron (vă scutesc de multele detalii pe tema asta, dar ele abundă), în fond o idee profund comunistă, şi să înţeleagă că anticomuniştii sînt primii care trebui să procedeze altfel, nu prin numiri politizate şi fără concurs cum a făcut el la IICCMER sau alocări de fonduri la fel de preferenţiale. Că dacă nici în astea simbolice nu sîntem mai breji decît erau comuniştii, costul de imagine e chiar mai mare decît cel în bani.

Ca să nu lăsăm întrebarea în ceaţă, am solicitat şi răspunsul în bani de la institutul condus onorific de domnul Tismăneanu (un titlu onorific trecut în organigramă; onorific, deci fără declaraţie de avere, mă rog).

Cum pe siteul IICCMER nu erau afişate bugetele din ultimii trei ani, am făcut o cerere şi am primit răspuns prompt, iar oamenii au actualizat la fel de rapid siteul. Le multumesc.

Aşadar, din bani publici:

În 2010, 2.716.000 lei.

În 2011, 2.650.000 lei sînt prevăzuţi de la buget.

IICCMER a primit şi donaţii în ultimii doi ani. Cele mai importante, Konrad Adenauer, nimic nou (în afară de suma exactă), legătură e strînsă cu ISP, PDL etc. Amuzantă e prezenţa fundaţiei Dinu Patriciu printre donatori în 2010:

Va facem cunoscut faptul ca in anul 2010 IICCMER a obtinut:

–          o donatie de la Fundatia “Dinu Patriciu” – 42 265 lei

–          din parteneriate pentru proiecte socio-culturale de la Fundatia “Konrad Adenauer” – 203 049 lei

In 2011, IICCMER a obtinut din parteneriate pentru proiecte socio-culturale :

–           de la Fundatia “Konrad Adenauer” – 215 000 lei,

–          de la Ambasada Olandei – 51 171,60 lei si

–          de la Ambasada Frantei – 6 390 lei.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole