Ce nu spune recensamantul: zeci de mii de romani s-au evaporat de pe harta tarii. Vezi cati romani au disparut din fiecare judet din 1990 si pana in 2011

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Sursa: Econtext.ro

Zeci de mii de locuitori au disparut de pe harta Romaniei in ultimii 21 de ani. In unele judete chiar sute de mii!

Dupa cum stiti, Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor s-a intrunit ieri, 2 februarie 2012, si a prezentat situatia preliminara a Recensamantului care s-a desfasurat anul trecut.

Comisia a prezentat numarul locuitorilor din toate judetele tarii: cate persoane erau in fiecare judet in 2011. Atat! Misiunea Comisiei a fost indeplinita.

Adaugiri

Totusi, trebuie adaugate multe lucruri la aceasta ancheta nationala. Care ar scoate in evidenta adevarata situatie in care se gaseste populatia Romaniei. Iar aici intervine Econtext.

Astfel, un lucru foarte important care ar trebui adaugat la datele privind populatia din 2011 il reprezinta o comparatie. Cu alte cuvinte, trebuie sa vedem cum a evoluat populatia in ultimii ani. Din acest motiv, cea mai potrivita comparatie este intre populatia din anii 1990 si cea actuala.

Econtext va arata cati locuitori erau in fiecare judet din Romania in 1990 si cati mai sunt acum, in 2011, dupa datele recensamantului. Iar rezultatele sunt cutremuratoare!

Radiografii

Inainte de a trece efectiv la miezul analizei, sa mai spunem ca Econtext a mai radiografiat populatia Romania din diferite perspective. Sa mentionam cateva astfel de analize:

Harta natalitatii! Cum a evoluat natalitatea in ultimii douazeci de ani in fiecare judet. Topul judetelor pe cale de disparitie

Se moare tot mai mult in Romania! Cum a evoluat rata deceselor in ultimii douazeci de ani in fiecare judet

Calea pribegiei! Cati romani au plecat definitiv din tara in ultimii 20 de ani. Si cati straini s-au stabilit in Romania. Vezi si structura pe sexe

Populatie

Sa revenim la tema acestei analize. Dupa cum spuneam, vom compara evolutia populatiei din 1990 si pana in 2011, in fiecare judet din tara (pentru Bucurest si Ilfov, datele sunt din 1997).

Iar scorul este zdrobitor: 41 – 1. Numarul locuitorilor a scazut in 41 de judete in intervalul mentionat si a crescut doar intr-u singur judet! Acest judet este Ilfov.

La scaderi, declinul variaza de la 32,9% (Caras – Severin) si pana la 9,1% (Timis). In 1990, numarul locuitorilor din Caras-Severin se ridica la 408.510 de persoane, pentru ca numarul acestora sa scada abrupt, pana la 274.277 de persoane in 2011. Cu aproape o treime mai putin!

Urmeaza Hunedoara: 568.023 de hunedoreni in anul 1990, respectiv, 396.253 de hunedoreni in 2011. Rezultatul: declin de 30,3%!

Un alt lucru surprinzator: neasteptat, pe primele pozitii la reducerea populatiei sunt judete din Banat, Oltenia, Muntenia, etc. Dar nu din Moldova! Primul judet din Moldova este Neamt, iar el se plaseaza de abia pe locul 10!

 

 

Dar iata aici cum a evoluat populatia din fiecare judet din 1990 si pana in 2011:

 

 

 

 

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole