Cazul Plăcintă – subterana politicii româneşti în toată splendoarea ei

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozau pe VoxPublica

Moto

“Sper ca nici Victor Ponta, Crin Antonescu şi nici noi ceilalţi să nu ne îmbătăm cu succes.” (Sorina Plăcintă)

traducere: Cuvintele de mai sus au apărut într-un interviu prompt apărut aici. Tupeul cuvintelor ascunde însă altceva. Un motor intern al clasei politicii româneşti care în multe locuri din ţară nu mai funcţionează după principiul luptei electorale, ci a blatului electoral.

Al doilea moto: Oprişan către liberalul Nini Săpunaru care a negociat cu Plăcintă: “să se spele cu Sorina Plăcintă pe cap!”(Ziarul de Vrancea)

traducere: Dur Oprişan, nu? De fapt, secretul declaraţiei e altul: şi Oprişan, şi Săpunaru s-au înţeles tot timpul bine cu Plăcintă – pe cît au fost de duri public (Săpunaru îi spunea “doamna poale-n brâu”), pe atît de lin s-au aranjat apele cînd a fost vorba de bani şi de influenţă.

În Vrancea au fost două surse mari  de bani privaţi în politică (Oprişan lucrează numai cu banul public): Sorina Plăcintă şi familiile Mustea-Furtună (cu un capital reunit prin căsătoria lui Răzvan Mustea cu o domnişoară Furtună). În ultimele alegeri locale, Plăcintă-Mustea au tăcut, n-au scos banul pentru susţinerea PDL-ului local. A fost blat total. I-au retras pînă şi contracandidatul lui Oprişan care practic s-a bătut cu un nene de la PPDD.

Plăcintă a plătit deci deja cîte ceva pentru poziţia de la liberali. Asta se numeşte democraţie pe bani. Iar gestul liberalilor de comite marea răzbunare asupra PDL-ului e pe cît de infantil pe atît de periculos democratic. E o confirmare a afaptului că în curînd o să avem război deschis cetăţeni vs. clasa politică. Situaţia mă bucură într-un fel numai că trebuie clar conştientizată. E foarte greu de spus cît din victoria USL s-a datorat unor astfel de blaturi. Aşa cum e greu să spui cît a fost anti-Băsescu şi cît a fost anti-sistem.

Însă cazul Plăcintă e revelator. Calmează din entuziasm, arată catacombele politicii româneşti, circulaţia capitalului în politic. După afaceri de succes cu loan-ul, Plăcintă a trecut la fonduri europene şi contracte publice (vezi aici). Secretul continuării acesto afaceri de succes – mereu la putere. Nini Săpunaru, Oprişan sînt şi ei experţi. Tipii ăştia n-au simţit nici o clipă că sînt în opoziţie în toţi anii ăştia. Iar cazul lor nu e unic, nu e o excepţie.

Aveţi legătura.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole