Cazul Berevoiești

Pe voxpublica Dora Constantinovici pune punctul pe i atunci când observă atât tăcerea localinicilor, dar mai ales legăturile ce duc spre familia primarului.

Nimeni n-a văzut timp de 8 ani sclavii din Berevoiești care tăiau ilegal pădurea primarilor Proca

Nu știu cum vi se pare vouă știrea cu sclavii din Berevoiești, eu una m-am cutremurat. Spun de știrea cu descinderile procurorilor DIICOT și ofițerilor BCCO Pitești în comuna Berevoiești din Argeș care au descoperit o rețea de sclavagism. Mai exact 40 de persoane sunt suspectate de scalvagism iar victimele acestora sunt alte zeci, atenție, printre ele și minori. Sclavii erau legați în lanțuri, bătuți, violați și torturați. Dar partea care urmează mi-a atras atenția mai ales: forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor cât şi în proximitatea localităţii,respectiv : să măture în curte, să spele rufe,să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masă lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase.

Vreți să-mi spuneți că într-o localitate în care potrivit ultimului recensământ, locuiesc 3289 de cetățeni, nimeni, nici poliția locală, nici consilierii locali, nici primarul, nici preotul, nici localnicii nu știau că din 2008 niște oameni (zeci de oameni) complet necunoscuți printre care și minori le mătură bătătura, le îngrijesc animalele și le taie lemnele ilegal? Nu s-a întrebat nimeni stai puțin, de unde vin, cine sunt, ce caută la noi în sat? Și asta în condițiile în care știm cu toții că viața la țară vine la pachet cu intimitate zero. Și mai știm și că în cazul tăierilor ilegale de pădure, de obicei, autoritățile locale se autosesizează.

Așa că am căutat informații despre primarul din Berevoiești, cine este el, ce-o face, cum de n-a știut nimic timp de 8 ani. Cam asta am găsit apropo și de tăierea pădurilor în mod ilegal.

În 2010, pe site-ul romaniacurata.ro apărea un articol semnat de Daniel Befu despre cum peste 2.640 de hectare de pădure din județul Argeș au fost retrocedate mai mult decât discutabil de către Romsilva și fostul primar din Berevoiești. Tot el atrăgea atenția că până la soluționarea proceselor prin care retrocedările sunt contestate, pădurea administrată de ocoale private dispare copac după copac, și camion după camion, având, conform declarațiilor unor persoane de la fața locului, aceeași destinație: concasoarele de lem de la Sebeș. Pe site (aici) găsiți și imaginile filmate. “Neregulile și abuzurile imputate fostei conduceri a Direcției Silvice Pitesti (director inginer Jinga Valerian) și a unor ocoale silvice includ retrocedarea ilegală a 2.640 de hectare de padure, vânzări de arme de vânătoare și de serviciu, achiziții ilegale de autoturisme, obținerea de valori bănești și foloase necuvenite. Acest caz a fost adus în mod formal în atenția Parlamentului României, Ministerului Mediului și Pădurilor și RNP Romsilva și a rămas nesoluționat până în ziua de astăzi. Firma care a tăiat pădurile retrocedate ilegal aparține lui Proca Fănel, fostul primar al comunei Berevoiești, Argeș.”

Între timp Fănel Proca, fostul primar a fost înlocuit de…ia să văd dacă ghiciți… fiul său, Florin Bogdan Proca (foto sursa ziarulmiza.ro) iar pădurea din comună a dispărut. În 2015, anul trecut, în ziarul local jurnaluldearges.ro a apărut acest material despre noul primar respective fiul fostului. Alte 170 de hectare de pădure i-au fost retrocedate illegal familiei Proca, respectiv lui Florin Bogdan Proca printr-un act de moștenire pe numele unei anumite Păunica Rozaș care l-ar fi pus pe primar administrator al terenurilor. Valoarea estimată a terenurilor – 36 de miliarde de lei vechi.

Continuarea aici

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole