Câteva impresii subiective de la „protestul” anti-Ponta de pe Coastei

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

de Adrian-Octavian Dohotaru

La inițiativa generoasă a profesoarei Eniko Vincze am participat la inaugurarea Campusului Teologic Ortodox „Nicolae Ivan” din Cluj, realizat în locația din care au fost evacuate 76 de familii de romi și mutate în Pata Rât, în apropierea gropii de gunoi a orașului. La evenimentul de inaugurare ne-am întâlnit cu protestatarii din campania Salvați Roșia Montană, care au venit să îl exproprieze foarte ingenios pe premierul Victor Ponta și să-i amintească încă o dată premierului că proiectul RMGC trebuie înlocuit cu o variantă mai sustenabilă de dezvoltare a Roșiei Montane.

Eu venisem cu niște joarde de Moș Nicolae făcute de persoane din Pata Rât pentru a le da oamenilor politici, dar și prelaților BOR, pentru a le reaminti că trebuie să fie mai „cuminți”, că există probleme sociale și ecologice stringente la Pata Rât (dar și la Roșia) pe care le minimizează.
Câteva impresii după ceea ce presa a catalogat ca fiind protest (care se face cu sute sau mii de oameni), dar care de fapt a fost mai degrabă o formă de activism performativ, cu mize simbolice:
– Eniko Vincze, și cu mine, angajat temporar al UBB, nu am fost lăsați să intrăm în clădire de câtre un cadru didactic de la Facultatea de Teologie, care o știa cu siguranță atât pe profesoară cât și pe mine (l-am avut și în emisiune pe când eram la Radio) pe motiv că e un spațiu privat. BOR dovedeștre încă o dată că suntem stat în stat;
– Premierul Victor Ponta știa că va fi boicotat la Cluj și și-a programat boicotul, apropiindu-și un public conservator și religios, mai ales că la tv a declarat ulterior (preluat mimetic, deloc critic, de tv de stat) că nu i s-a mai întâmplat vreodată să asiste la huiduirea unui mitropolit, referindu-se la ÎPS Andrei Andreicuț, când știa bine că dânsul era ținta oprobiului. Ponta a manipulat informația grosier astfel încât demonstranții să pară extremiști, eco-teroriști eventual;

Continuarea aici

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole