Catedrala Mântuirii Neamului e gata!

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Candidata la Preşedinţie vă învită, vineri, 11.11.11, la ora 14.00 să inaugurăm împreună Catedrala Mântuirii Neamului.

 

Inaugurarea Catedralei Mantuirii Neamului from Presidential Candidate on Vimeo.

Ctitoria s-a realizat în doar câteva săptămâni, din materiale ușoare, cu un mic impact ecologic, cu doar câteva mii de euro, restul de 600 de milioane de euro se vor întoarce la contribuabil. Ne bucurăm că Biserica Ortodoxă Română a înțeles că CMN trebuie să fie pe măsura vremurilor noastre de criză și în concordanţă cu buna tradiție românească de a nu crea clădiri megalomanice în fața cărora oamenii se simt mici si copleşiţi, ci biserici primitoare, la scară umană, care să îndeplinească o funcţie spirituală, nu una de spectacol totalitar bazat pe impresionarea maselor și opulenţă.

Astfel CMN este o construcţie simplă şi demnă din toate punctele de vedere şi în spiritul creştinismului adevărat, spre deosebire de vechiul proiect care, fără să exagerăm putem spune că era mai degrabă un simbol al Anticristului, fiind bazat pe opulenţă, lăcomie, idolatrie, aroganţă şi o îndepărtare de la valorile spirituale spre cele imobiliare.

Totodată, cu prilejul inaugurării, Preafericitul Daniel a promis că își va cere scuze în mod oficial, în numele BOR, pentru exploatarea sclavilor ţigani şi comercializarea acestora, pe domeniile bisericilor şi mănăstirilor ortodoxe, până în secolul 19.

Sunt primi paşi foarte importanţi în direcţia unei întoarceri înspre creştinism a Bisericii Ortodoxe Române. Vrem să încurajăm BOR în acest lung şi dificil drum, de aceea mai sugerăm:

Să adreseze sexismul structural din sânul Bisericii, începând cu funcţia şi denumirea de “patriarh”, ca fiind expresia cea mai clară a patriarhatului. Ca un prim pas de atenuare a sexismului, propunem biserici experimentale în care femeile vor avea dreptul să slujească sfânta liturghie, la fel ca și bărbații, nu doar să vândă lumânări şi să facă curat în biserică.

Să renunţe la structura ierarhică, disciplinară, autoritară, de tip totalitar şi anti-creştin, să lase spiritualitatea să se autoorganizeze. Preafericitul să nu mai facă loc la suspiciuni cum că ar fi Anticristul, din cauza unor gesturi şi simboluri ce reprezintă valori opuse celor afirmate de Isus: sceptru şi coroană aurite sunt simboluri autoritare contrare cu smerenia sau cu simplitatea lui Hristos. La fel faptul că subalternii îi sărută mâna e un gest fundamental opus umilinţei cu care Isus spăla picioarele credincioşilor. Nu mai vorbesc despre faptul ca Preafericitul se deplasează în limuzină, escortat de motociclişti cu sirene şi girofaruri, oprind traficul pentru muritorii de rând, ca orice politician ordinar şi corupt. 

O altă direcţie foarte importantă ar fi reformarea şcolilor de teologie care produc exemplare neo-fasciste şi profund anti-creştine, gen Baconsky şi Mihai Neamţu. Creştinismul nu ar trebui să aibă nici o legătură cu zbirii neoconservatori care criminalizeaza sărăcia. Din contră, creştinismul ar trebui să însemne egalitate, compasiune, solidaritate, bunătate, grijă faţă de cei nevoiaşi – esenţa creştinismului e iubirea aproapelui, nu concurenţa şi competiţia nebună cu acesta, cum predică evangheliştii pieţei, cu crucea în mână.

Isus era împotriva îmbogăţirii, împotriva autorităţii, am putea spune că mesajul său nu are nici o legătură cu neoliberalismul, e unul profund anticapitalist. Din faptele apostolilor vedem că primele comunităţi de apostoli, de creştini şi întreg spiritul creştinismului era practic echivalent cu comunismul. Cât de mare trebuie să fie ipocrizia ca să împingi creştinismul înspre extrema dreaptă, în interiorul unei biserici care se laudă că păstrează tradiţia?

De aceea, propunem BOR să dea un semnal clar de conectare la buna tradiţie creştină. Urmând exemplul a atâtor sfinţi din istoria creştinismului, propunem BOR să doneze pădurile, terenurile pe care le are în posesie şi toată avuţia sa celor săraci şi nevoiaşi, pentru că după cum spune Isus: “vinde tot şi dă la săraci e calea de a intra în împărăţia cerului” şi ar fi timpul ca BOR să dea un exemplu în acest sens. 

Haideţi vineri să inaugurăm împreună noua Catedrală a Mântuirii Neamului – un pas important a apropierii BOR de un creştinism uman şi social.

Mai mult aici: http://candidaturapresedintie. blogspot.com

 

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole