Cartea anului 2015: Ferestre spre furnalul roşu. Urbanism şi cotidian în Hunedoara şi Călan (1945-1968)/ Mara Mărginean

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Volumul Ferestre spre furnalul roşu. Urbanism şi cotidian în Hunedoara şi Călan (1945-1968) de Mara Mărginean, apărut la editura Polirom a câștigat Premiul CriticAtac pentru anul editorial 2015. Felicitări!

Această carte analizează procesul de urbanizare în arealul siderurgic hunedorean – alcătuit din oraşele Hunedoara şi Călan şi localităţile aparţinătoare – între 1945 şi 1968. Cei douăzeci şi cinci de ani asupra cărora ne vom opri sunt importanţi nu numai deoarece coincid cu cea mai dinamică evoluţie a centrului industrial (numărul locuitorilor a crescut de la 5.000 în 1945 la peste 100.000 în 1968), ci şi pentru că oferă posibilitatea surprinderii transformărilor de natură economico‑socială şi culturală ale României postbelice, în limitele cadrului politic şi instituţional coagulat la sfârşitul anilor ’40 şi menţinut în coordonate aproximativ neschimbate până la reorganizarea administrativ‑teritorială din 1968. Concentrându‑ne asupra procesului propriu‑zis de construcţie urbană şi a transformărilor sociale survenite ca urmare a industrializării intensive, vizăm să surprindem felul în care programul de modernizare socială articulat de regimul comunist a prins contur în plan local. Urbanizarea – definită ca un proces complex de natură economico‑socială prin care un spaţiu evoluează prin înlocuirea caracteristicilor rurale cu altele tipic urbane, precum un stil de viaţă, relaţii comerciale, sistem educaţional etc.3 – oferă un excelent exemplu al felului în care puterea politică a imaginat reperele vieţii socialiste prin proiecte arhitecturale, dar şi al realităţilor sociale adeseori contradictorii produse tocmai de materializarea unor astfel de programe.

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole